Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Zupka chińska''' (alt. [[Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[ciecz|cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku. |
'''Zupka chińska''' (alt. [[vifon|Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[ciecz|cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku. |
||
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach). |
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego [[imperium|ymperjóm]]) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarket|supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach). |
||
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stany Zjednoczone Ameryki Północnej|Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek. |
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator|katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stany Zjednoczone Ameryki Północnej|Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan|Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek. |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 18:14, 28 cze 2007
Zupka chińska (alt. Vifon, breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej cieczy. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako katalizator w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent Stanów Zjednoczonych Ronald Reagan wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na rzeżączkę. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.