Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: Linia 1:
'''Zupka chińska''' (alt. [[Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[ciecz|cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.
'''Zupka chińska''' (alt. [[vifon|Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[ciecz|cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.


Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego [[imperium|ymperjóm]]) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarket|supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).


W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stany Zjednoczone Ameryki Północnej|Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator|katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stany Zjednoczone Ameryki Północnej|Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan|Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 18:14, 28 cze 2007

Zupka chińska (alt. Vifon, breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej cieczy. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.

Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).

W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako katalizator w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent Stanów Zjednoczonych Ronald Reagan wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na rzeżączkę. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.