Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- N:B + stub)
Linia 1: Linia 1:
'''Zupka chińska''' – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Ando]] jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający|specyfik przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
'''Zupka chińska''' (alt. [[vifon|Vifon]], breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej [[ciecz|cieczy]]. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.


{{stubkuch}}
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego [[imperium|ymperjóm]]) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach [[supermarket|supermarketów]] jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).

W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako [[katalizator|katalizator]] w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent [[Stany Zjednoczone Ameryki Północnej|Stanów Zjednoczonych]] [[Ronald Reagan|Ronald Reagan]] wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 12:48, 29 cze 2007

Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.

Szablon:Stubkuch