Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
M
 
(Nie pokazano 28 wersji utworzonych przez 18 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Nose picking in progress.jpg|200px|thumb|Coś wspólnego z glutaminianem sodu może mieć glut nosu]]
Związek chemiczny będący głównym składnikiem większości produktów spożywczych na rynku. W związku z tym istnieją przesłanki pozwalające uważać glutaminian za główny budulec ciała ludzkiego. Bardziej radykalni badacze sugerują, iż glutaminian stanowi istotę wszechrzeczy, czasem uważają go za boga.
'''Glutaminian sodu''' – biały proszek. Jego kod to E621<ref>To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych [[lista dodatków do żywności|substancji z E na początku]]</ref>. Stosowany w [[Zupka chińska|zupkach chińskich]] czy innych szybkich potrawach jako polepszacz [[smak]]u. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje [[śmierć]]. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może [[Radioaktywność|radioaktywny]].


== Otrzymywanie glutaminianu sodu ==
Udaną syntezę glutaminianu sodu przeprowadził po raz pierwszy dr n. med. Jezus Nazarejczyk przemieniając wodę w wino (tanie).
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w [[sklep]]ie. [[Bełkot pseudonaukowy|Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas]], a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.


Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii ''Corynebacterium glutamicum'', ''Brevibacterium divaricatum'', ''Micrococcus glutamicus'', ''Bacillus megatermium'' lub bakterii z rodzaju ''Microbacterium''. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy [[Pies domowy|psem]].
{{stubchem}}

== Szersze zastosowanie glutaminianu sodu ==
* Dodawanie do [[Jedzenie|jedzenia]] – podobno polepsza smak;
* Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
* Sprawdzi się jako ''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami'';
* Może służyć jako posypka na [[ciastko|ciastka]] teściowej.
* Może być używany do zabawy przez małe dzieci.

== Zobacz też ==
* [[konserwanty]]
* [[lista dodatków do żywności]]
* [[przyprawa w minikosteczkach Knorr]]

{{przypisy}}
{{stub|chem}}
{{stub|kuch}}
{{jedzenie}}
[[Kategoria:Substancje]]

Aktualna wersja na dzień 19:17, 10 sty 2021

Coś wspólnego z glutaminianem sodu może mieć glut nosu

Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]

Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.

Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu[edytuj • edytuj kod]

  • Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
  • Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
  • Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
  • Może być używany do zabawy przez małe dzieci.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku


Nuvola apps edu science.svg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsjęrozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.