Zupa błyskawiczna

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Zupka chińska (alt. Vifon, breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej cieczy. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.

Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).

W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako katalizator w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent Stanów Zjednoczonych Ronald Reagan wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na rzeżączkę. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.