Makaron: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 10: Linia 10:
* Niektóre odmiany są używane przez Włochów jako paliwo i używka.
* Niektóre odmiany są używane przez Włochów jako paliwo i używka.


{{stubkuch}}
{{stub|kuch}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 00:50, 30 wrz 2012

Morski makaron

Makaron – pożywienie z mąki, spożywane po uprzednim ugotowaniu z jajkiem, twarogiem albo czymkolwiek. Surowy makaron jest twardy i bardziej żółty niż ugotowany. Wśród wielu dziwacznych rodzajów makaronu wyróżniają się świderki, czasem błędnie zwany spaghetti i muszelki. Najbardziej kiczowate są świderki i można je kupić w każdym sklepiku osiedlowym.

Wbrew powszechnym opiniom wynalazcą makaronu nie jest jakiś Włoch, lecz szkocki Żyd nazwiskiem MacAaron.

Funkcje makaronu

  • Owijająca, można nim kogoś lub coś owinąć.
  • Konsumpcyjna, się go je albo spożywa, ewentualnie konsumuje.
  • Ozdobna, można doczepić nitkę i używać jako ozdobę choinkową albo kolczyki.
  • Niektóre odmiany są używane przez Włochów jako paliwo i używka.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.