Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Zupka chińska''' – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Ando]] jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający|specyfik przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
'''Zupka chińska''' – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Ando]] jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający|specyfik przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
||
==Proces powstawania== |
|||
Zupka chińksa przechodzi bardzo długi proces powstawania zanim trafi do waszych rzołądków. Najpierw wygłodniały azjata w wieku 20lat. Jedyną materią przemierzająća jego drogi pokarmowe było powietrze zjada po jednym batonie "Kit Kat" o każdym smaku(proces ten trwa około 20 sekund z prędkością około 37 batonów/s. Po około 3 sekundach od zjedzenia ostatniego. Wymiotuje do wielkiej miski, wszystko zasycha zostaje zeskrobane i skuroszone na proszek, później w procesie produkcji obok makaronu, zostaje umieszczona w srebrne torebeczki. |
|||
==Ciekawostki== |
==Ciekawostki== |
Wersja z 22:01, 17 sty 2013
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Proces powstawania
Zupka chińksa przechodzi bardzo długi proces powstawania zanim trafi do waszych rzołądków. Najpierw wygłodniały azjata w wieku 20lat. Jedyną materią przemierzająća jego drogi pokarmowe było powietrze zjada po jednym batonie "Kit Kat" o każdym smaku(proces ten trwa około 20 sekund z prędkością około 37 batonów/s. Po około 3 sekundach od zjedzenia ostatniego. Wymiotuje do wielkiej miski, wszystko zasycha zostaje zeskrobane i skuroszone na proszek, później w procesie produkcji obok makaronu, zostaje umieszczona w srebrne torebeczki.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- Rosół z kury produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska... świeżego szczura.
- Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadaje się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
Smacznego!
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.