Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szklarz. Autor wycofanej wersji to 37.248.254.71.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{t||inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'' |
{{t||inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant''}}danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
||
==Ciekawostki== |
==Ciekawostki== |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na [[bash.org.pl|bashu]]. |
* Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na [[bash.org.pl|bashu]]. |
||
* Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w [[Radom]]iu. |
* Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w [[Radom]]iu. |
||
* Zupki są <del>bombą kaloryczną</del>, miejscowym <del>przysmakiem</del> daniem dla [[menel]]i ,[[żul]]i i [[murzyn]]ów. |
|||
Smacznego! |
Smacznego! |
||
Wersja z 21:19, 18 paź 2014
Szablon:Tdanie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- Rosół z kury produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze
świeżego szczuraświeżej kury. - Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadaje się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
- Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu.
Smacznego!
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.