Zupa błyskawiczna
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 17:19, 19 mar 2012 autorstwa Artur21 (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 黑底屍. Ofiarą rewertu jest 82.139.52.65.)
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- Rosół z kury produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska... świeżego szczura.
- Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadaje się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
Smacznego!