Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Andrzej19. Autor wycofanej wersji to Facefoofie.) |
(boooże coś pooolskęęęę... może nie usuniecie ;d) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/> |
|||
'''Zupa pomidorowa, pomidorówka''' – wbrew [[obiegowa opinia|obiegowej opinii]] nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!) [[pomidor]]ów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego [[śmierć|zmarł]] w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez [[Polak]]ów we [[Włochy|Włoszech]]. Ulubiona potrawa [[Adam Miauczyński|Adama Miauczyńskiego]]. |
|||
jak talerz pomidorowej smakuje<br/> |
|||
tegoż co się po tym stanie<br/> |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
nic w świecie nie dorównuje|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}} |
|||
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów}} |
|||
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
|||
{{t||pomidorówka}}rodzaj [[zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
|||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorovova (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
|||
* rozmnożenie pomidorowej |
|||
* zamiana rosołu w pomidorową |
|||
* zamiana pomidorowej w rosół |
|||
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
|||
=== Skład zupy pomidorowej === |
|||
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
|||
* woda z kranu |
|||
* najtańszy koncentrat w dużym słoiku |
|||
* sól i pieprz do smaku |
|||
* dodatki, czyli makaron, ryż z TESCO, śmietana - gdy nie ma, może być browar pity z rana |
|||
=== Ciekawostki === |
|||
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich. |
|||
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki. |
|||
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko. |
|||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
Wersja z 20:13, 23 sty 2013
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej], egzystencja jest do dy
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Szablon:Trodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorovova (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej
- zamiana rosołu w pomidorową
- zamiana pomidorowej w rosół
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- woda z kranu
- najtańszy koncentrat w dużym słoiku
- sól i pieprz do smaku
- dodatki, czyli makaron, ryż z TESCO, śmietana - gdy nie ma, może być browar pity z rana
Ciekawostki
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich.
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki.
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.