Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 3: Linia 3:
jak talerz pomidorowej smakuje<br/>
jak talerz pomidorowej smakuje<br/>
tegoż co się po tym stanie<br/>
tegoż co się po tym stanie<br/>
nic w świecie nie dorównuje|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}}
nic w świecie nie dorównuje.|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}}
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o '''zupie bogów'''}}
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do d{{cenzura3}}y.|Johann Wolfgang von Goethe o '''zupie bogów'''}}
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a '''pomidorowa''' jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}}
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a '''pomidorowa''' jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}}
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Wersja z 19:54, 10 lis 2015

Plik:Pomidorowa.jpg
Tak wygląda miłośnik zupy pomidorowej

Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.

Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej

Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dCenzura2.svgy.

Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów

Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!

Doda o pomidorówce

Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.

Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:

  • rozmnożenie pomidorowej;
  • zamiana rosołu w pomidorową;
  • zamiana pomidorowej w rosół.

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.

Skład zupy pomidorowej

Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:

Ciekawostki

  • Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
  • Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
  • Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.