Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
Parzydełko (dyskusja • edycje) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg| |
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]] |
||
[[Plik:Kropla bezkitu.PNG|thumb|right|200px|Kropla bezkitu - nowy produkt w Polsce]] |
|||
{{t}}[[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia. |
|||
== |
== Skład wody mineralnej == |
||
Litr wody mineralnej zawiera średnio: |
Litr wody mineralnej zawiera średnio: |
||
* 45% – aromat o smaku wody |
* 45% – aromat o smaku wody |
Wersja z 14:36, 28 gru 2012
Szablon:Twoda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.
Skład wody mineralnej
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
- 45% – aromat o smaku wody
- 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
- 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
- 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.