Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Gościówa; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Runab Berkenetz.) Znacznik: rewert |
|||
(Nie pokazano 17 wersji utworzonych przez 16 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg| |
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]] |
||
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną |
'''Woda mineralna''' – [[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia. |
||
⚫ | |||
Litr wody mineralnej zawiera średnio: |
|||
* 45% – aromat o smaku wody |
|||
* 24% – sole ołowiu, [[kadm]]u, [[Rtęć|rtęci]], [[tal]]u i wzbogacanego [[Uran (pierwiastek)|uranu]] |
|||
* 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie) |
|||
* 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze |
|||
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu. |
|||
Przepisy kulinarne: |
|||
== Zobacz też == |
|||
Woda mineralna w szklance. |
|||
* [[Cisowianka]] |
|||
* [[woda]] |
|||
* [[woda w proszku]] |
|||
* [[woda sodowa]] |
|||
{{Stub|kuch}} |
|||
1 szklanka |
|||
{{Napoje}} |
|||
⚫ | |||
Chwyć butelkę wody mineralnej jedną dłonią, drugą chwyć nakrętkę na szczycie butelki i wykonaj trzykrotny skręt w prawo. Przechyl butelkę pod kątem mniej więcej 170 stopni, pamiętając, by szklanka znajdowała się dokładnie pod wylotem butelki. Odczekaj kilka sekund, dopóki szklanka nie wypełni się wodą mniej więcej w trzech czwartych. Ustaw butelkę w pozycji pionowej i zakręć, wykonując trzykrotny obrót w lewo. Chwyć szklankę wolną dłonią i ostrożnie przysuń do ust. |
|||
Woda mineralna w szklance to ulubiony napój Włochów, czasem sięgają po nią także Anglicy, Finowie i mieszkańcy wschodniej Rosji. |
|||
Wodę mineralną w szklance można też podawać z kostkami lodu, które przygotujesz uprzednio mrożąc wodę mineralną w chłodni. |
|||
Smacznego! |
|||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Napoje]] |
[[Kategoria:Napoje]] |
Aktualna wersja na dzień 20:03, 20 lis 2023
Woda mineralna – woda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwością wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę przydatności do spożycia.
Skład wody mineralnej[edytuj • edytuj kod]
Litr wody mineralnej zawiera średnio:
- 45% – aromat o smaku wody
- 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
- 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
- 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze
Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.