Wypieki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Rose rock. Autor wycofanej wersji to Wodur.)
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 18: Linia 18:


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{jedzenie}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 00:35, 8 sty 2016

Szablon:Togólnie rzecz biorąc – wszystkie produkty, które uległy procesowi wypiekania. Do tych produktów zalicza się:

  • chleb;
  • ciasteczka;
  • bułki;
  • macę;
  • opłatek;
  • Rozalkę, siostrę Antka z noweli Bolesława Prusa.

Wypieki służą głównie do konsumpcji spożywczej, czasem jednak do innych celów.

Inne zastosowania wypieków

Wypieki są używane jako środek w medycynie ludowej najczęściej w dwóch formach:

  • chleb zmieszany z pajęczyną ma powstrzymywać upływ krwi, jednak ten środek okazał się nieskuteczny od czasu, gdy próbował go zastosować Azja Tuhajbejowicz wciśnięty na pal.
  • wypieki nakłada się również na twarz w celu ochłodzenia i ostudzenia emocji (mówi się wtedy, że ktoś ma wypieki na twarzy, albo na policzkach)

Wypieki są bardzo pożyteczne, dlatego jeszcze nie zostały skreślone z listy produktów wysyłanych przez ONZ do krajów najuboższych (miały je zastąpić laptopy i prezerwatywy).


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.