Tortilla

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Tortilla – potrawa, która mimo swojej nazwy nie jest deserem. Przyjmuje różny kształt i formę w zależności od regionu. Istnieją dziesiątki odmian tortilli, lecz tobie i tak tortilla kojarzy się tylko z tą z McDonalda. Poprawna wymowa brzmi: tortija, a z pełnymi ustami: z pełnymi ustami się nie mówi.

Tortilla w Hiszpanii jest tak popularna jak we Włoszech makaron, czy we Francji ślimaki. Jest tak popularna, że nawet na urodziny zamiast tortu przygotowuje się tortillę. Jest to niezwykle zapychające danie i każdy, kto choć raz go skosztuje od razu zaczyna rozumieć sens hiszpańskiej sjesty.

Różnice między kuchniami

Tortilla meksykańska z tortillą hiszpańską wspólną mają tylko nazwę. Dla El Mexicano jest ona płaskim, okrągłym plackiem, który zostaje tworzony zazwyczaj tylko po to, by stać się później częścią bardziej skomplikowanej potrawy, np. tacos, enchilladas i innych trudnych słów.
Dla Hiszpanów tortilla to nie tylko potrawa – to sposób na życie. W kuchni hiszpańskiej można ją przyrządzić na co najmniej 16364 sposoby, z czego każdy przeciętny Hiszpan zna smak przynajmniej połowy z nich. Najbardziej popularna jest tortilla chłopska, której amatorem był Sancho Pansa z Don Kichota. I z pewnością będziesz również ty po spróbowaniu przygotowanej przez siebie tortilli. A oto jak ją przygotować:

Jak przygotować tortillę

Co się będziesz pieprzył w gotowanie? W McDonaldzie już stygną!


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.