Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami
M Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Glutaminian sodu''' – biały proszek |
'''Glutaminian sodu''' – biały proszek. Jego kod to E621<ref>To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku</ref>. Stosowany w [[Zupka chińska|zupkach chińskich]] czy innych szybkich potrawach jako polepszacz [[smak]]u. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje [[śmierć]]. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może [[Radioaktywność|radioaktywny]]. |
||
== Otrzymywanie glutaminianu sodu == |
== Otrzymywanie glutaminianu sodu == |
||
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w |
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w [[sklep]]ie. [[Bełkot pseudonaukowy|Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas]], a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. |
||
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii ''Corynebacterium glutamicum'', ''Brevibacterium divaricatum'', ''Micrococcus glutamicus'', ''Bacillus megatermium'' lub bakterii z rodzaju ''Microbacterium''. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem. |
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii ''Corynebacterium glutamicum'', ''Brevibacterium divaricatum'', ''Micrococcus glutamicus'', ''Bacillus megatermium'' lub bakterii z rodzaju ''Microbacterium''. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy [[Pies domowy|psem]]. |
||
== Szersze zastosowanie glutaminianu sodu == |
== Szersze zastosowanie glutaminianu sodu == |
||
* Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak |
* Dodawanie do [[Jedzenie|jedzenia]] – podobno polepsza smak; |
||
* Można użyć go do szpanowania przed kolegami |
* Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks; |
||
* Sprawdzi się jako ''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami''; |
* Sprawdzi się jako ''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami''; |
||
* |
* Może służyć jako posypka na ciastka teściowej. |
||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
Wersja z 15:15, 5 lis 2015
Glutaminian sodu – biały proszek. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.
Otrzymywanie glutaminianu sodu
Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne.
Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.
Szersze zastosowanie glutaminianu sodu
- Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak;
- Można użyć go do szpanowania przed kolegami, udając, że to koks;
- Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
- Może służyć jako posypka na ciastka teściowej.
Przypisy
- ↑ To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku