Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→top: Bot robi drobne poprawki) Znacznik: przez API |
(ciach) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
||
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
||
* '''Miód uszny''' – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci. |
|||
* '''Miód spoza UE''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach. |
* '''Miód spoza UE''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach. |
||
* '''Miód afrykański''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą.. |
* '''Miód afrykański''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą.. |
Wersja z 22:21, 17 mar 2019
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Lodzio miodzio
- Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera
Miód, miodek, miodzio – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu
- Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
- Miód afrykański – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.