Konserwa turystyczna: Różnice pomiędzy wersjami
M (→Zobacz też: drobne techniczne) |
TakiAnonim (dyskusja • edycje) M |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
== Otwieranie konserwy turystycznej == |
== Otwieranie konserwy turystycznej == |
||
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w |
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w [[plecak]]u, bo trzeba było zapakować [[laptop]], [[wódka|półlitrówkę]] i poduszkę). Ponieważ z niezrozumiałych względów człowiek jeszcze nie trawi żelaza, trzeba wykazać się nie lada sprytem i pomysłowością, by ją otworzyć. Nad morzem jest to raczej niemożliwe, gdyż otoczenie turysty stanowią ziarnka piasku, ewentualnie niewielkie otoczaki, w górach nasza misja ma szanse, jeśli znajdziemy odpowiednio kanciaste skały granitowe lub krzemień. Otwierając puszkę nie dbamy o jej kształt, który wielokrotnie ulegnie zmianie. Nie mamy w końcu do czynienia z dziełem sztuki. Gdy po ok. godzinie uda się nam wydostać zawartość, nie będzie ona przypominała czegokolwiek, a jej stanu skupienia nie będzie mógł określić nawet noblista z fizyki, mimo to będzie dalej jadalne, gdyż odrobina [[krzem]]u jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Uwaga! to najbardziej czerwone '''nie''' jest składnikiem konserwy. Przed zjedzeniem skorzystaj z apteczki. |
||
== Wykorzystanie konserwy turystycznej == |
== Wykorzystanie konserwy turystycznej == |
||
* Wbijanie |
* Wbijanie [[śledz]]i do namiotu |
||
* Podstawka pod kuchenkę turystyczną |
* Podstawka pod kuchenkę turystyczną |
||
* Otwieranie butelek [[piwo|piwa]] |
* Otwieranie butelek [[piwo|piwa]] |
||
* Odstraszanie [[niedźwiedź]]i |
|||
* Ognisko (łatwopalność, samozapłon) |
|||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
Wersja z 22:39, 11 lis 2019
Konserwa turystyczna – metalowa puszka zawierająca ciała stałe i ciecze, czasem nawet gazy, używana w wielu celach podczas turystycznych wypraw. Dokładniejsze (choć niekoniecznie zgodne z prawdą) informacje podane są na etykiecie. Legenda górska mówi, że w jej skład wchodzi turysta zmielony wraz z namiotem. Inna legenda głosi, że znajduje się tam mięso. Z niewiadomych względów producenci nie dołączają do puszki otwieracza, a także używają do produkcji pancernej blachy, co jest przyczyną różnych problemów po drodze. Jak sama nazwa wskazuje, jest spożywana głownie podczas różnych wyjazdów, zwłaszcza na tzw. łono natury, prawdopodobnie z powodu zapachu mającego tajemniczą moc likwidacji aromatów, np. krowich placków. Ponadto znajduje wiele innych zastosowań, zwłaszcza na polu namiotowym.
Otwieranie konserwy turystycznej
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w plecaku, bo trzeba było zapakować laptop, półlitrówkę i poduszkę). Ponieważ z niezrozumiałych względów człowiek jeszcze nie trawi żelaza, trzeba wykazać się nie lada sprytem i pomysłowością, by ją otworzyć. Nad morzem jest to raczej niemożliwe, gdyż otoczenie turysty stanowią ziarnka piasku, ewentualnie niewielkie otoczaki, w górach nasza misja ma szanse, jeśli znajdziemy odpowiednio kanciaste skały granitowe lub krzemień. Otwierając puszkę nie dbamy o jej kształt, który wielokrotnie ulegnie zmianie. Nie mamy w końcu do czynienia z dziełem sztuki. Gdy po ok. godzinie uda się nam wydostać zawartość, nie będzie ona przypominała czegokolwiek, a jej stanu skupienia nie będzie mógł określić nawet noblista z fizyki, mimo to będzie dalej jadalne, gdyż odrobina krzemu jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Uwaga! to najbardziej czerwone nie jest składnikiem konserwy. Przed zjedzeniem skorzystaj z apteczki.
Wykorzystanie konserwy turystycznej
- Wbijanie śledzi do namiotu
- Podstawka pod kuchenkę turystyczną
- Otwieranie butelek piwa
- Odstraszanie niedźwiedźi
- Ognisko (łatwopalność, samozapłon)