Wypieki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(lit.) |
|||
(Nie pokazano 12 wersji utworzonych przez 12 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Wypieki''' |
'''Wypieki''' – ogólnie rzecz biorąc – wszystkie produkty, które uległy procesowi wypiekania. Do tych produktów zalicza się: |
||
* [[chleb]]; |
|||
* [[ |
* [[ciastko|ciasteczka]]; |
||
* [[ |
* [[bułka|bułki]]; |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
Wypieki służą głównie do [[konsumpcja|konsumpcji]] spożywczej, czasem jednak do innych celów. |
Wypieki służą głównie do [[konsumpcja|konsumpcji]] spożywczej, czasem jednak do innych celów. |
||
==Inne zastosowania wypieków== |
== Inne zastosowania wypieków == |
||
Wypieki są używane jako środek w [[medycyna|medycynie |
Wypieki są używane jako środek w [[medycyna alternatywna|medycynie ludowej]] najczęściej w dwóch formach: |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
== Zobacz też == |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
* [[chleb]] |
|||
* [[mąka]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
⚫ | |||
{{jedzenie}} |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 23:50, 28 sie 2021
Wypieki – ogólnie rzecz biorąc – wszystkie produkty, które uległy procesowi wypiekania. Do tych produktów zalicza się:
- chleb;
- ciasteczka;
- bułki;
- macę;
- opłatek;
- Rozalkę, siostrę Antka z noweli Bolesława Prusa.
Wypieki służą głównie do konsumpcji spożywczej, czasem jednak do innych celów.
Inne zastosowania wypieków[edytuj • edytuj kod]
Wypieki są używane jako środek w medycynie ludowej najczęściej w dwóch formach:
- chleb zmieszany z pajęczyną ma powstrzymywać upływ krwi, jednak ten środek okazał się nieskuteczny od czasu, gdy próbował go zastosować Azja Tuhajbejowicz wciśnięty na pal.
- wypieki nakłada się również na twarz w celu ochłodzenia i ostudzenia emocji (mówi się wtedy, że ktoś ma wypieki na twarzy, albo na policzkach)
Wypieki są bardzo pożyteczne, dlatego jeszcze nie zostały skreślone z listy produktów wysyłanych przez ONZ do krajów najuboższych (miały je zastąpić laptopy i prezerwatywy).
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.