Sałata: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 37.225.37.46, powód: nieśmieszne) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 60 wersji utworzonych przez 43 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}} |
|||
'''Sałata''' to warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące warzywa w kolorze zielonym. W dodatku jeżeli ktoś nalega na przyjęcie sporej ilości żelaza, witaminy C, jodu, karotenu, potasu, wapnia (szczególnie więc kobiety w ciąży), to śmiało może sięgać po to warzywko. Kwestia jedynie tego, iż najczęściej potrzebujemy je doprawić, a to zwykle dodaje najwięcej kalorii do naszego posiłku. |
|||
[[Plik:Lactuca sativa-whole plant top.JPG|300px|thumb|Sałata (chyba) bezołowiowa]] |
|||
'''Sałata''' – zielone, liściaste [[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <del>odchudzającym się</del> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w [[witaminy]], np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie [[DDT]], cyjanowodór oraz [[Cyklon B]]. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg [[Mały Głód|Małego Głoda]]. |
|||
== Popularne gatunki sałaty == |
|||
'''SPOŻYCIE''' |
|||
* '''sałata lodowa''' – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty; |
|||
Sałata sprzyja osobom odchudzającym się. Mnogość rodzajów sprzyja budowaniu posiłków w taki sposób, by o każdej porze dnia móc smakować inny rodzaj smaków. Można wybrać sałatę gorzką (np. cykoria), ostrą (np. rukola) czy słodką (sałata lodowa). |
|||
* '''sałata [[Abraham Maslow|masłowa]]'''; – do smarowania chleba? |
|||
Można je łączyć oczywiście z nimi samymi, sosami (np. vinegret), a także z różnego rodzaju mięsem (najlepiej kurczakiem) czy warzywami. |
|||
* '''sałata rzymska''' – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli cię rodzice); |
|||
* '''roszponka''' – znana z baśni pt. „Roszpunka”; |
|||
* '''cykoria''' – popularny w przedszkolach zamiennik kawy. |
|||
* '''kapusta pekińska''' – wbrew nazwie, też sałata |
|||
== Zobacz też == |
|||
'''TRWAŁOŚĆ''' |
|||
* [[ogórek]] |
|||
Sałata wytrzymuje w lodówce kilka dni. Twardsze odmiany mogą wytrzymać nawet tydzień. Wszystko jest uzależnione od świeżości sałaty, którą właśnie zakupiliśmy. |
|||
* [[pomidor]] |
|||
* [[rzodkiew]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
'''GATUNKI SAŁATY''' |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
Dębolistna |
|||
Lodowa |
|||
Endywia |
|||
Batawia |
|||
Rzymska |
|||
Lollo |
|||
Radicchio |
|||
Roszponka |
|||
Rucola |
|||
Rukiew wodna |
|||
[[Kategoria:Rośliny uprawne]] |
|||
[[Kategoria:Warzywa]] |
|||
[[en:Lettuce]] |
|||
[[fi:Kaali]] |
|||
[[he:כרוב]] |
|||
Przypisy: |
|||
[[it:Broccolo]] |
|||
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/sa%B3ata-abc......html |
|||
[[ja:キャベツ]] |
|||
[[no:Kål]] |
|||
[[pt:Repolho]] |
|||
[[zh:高丽菜]] |
|||
[[zh-tw:高麗菜]] |
Aktualna wersja na dzień 18:56, 5 sie 2022
Za sałatą!
- Mama o Danio
Sałata – zielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.
Popularne gatunki sałaty[edytuj • edytuj kod]
- sałata lodowa – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty;
- sałata masłowa; – do smarowania chleba?
- sałata rzymska – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli cię rodzice);
- roszponka – znana z baśni pt. „Roszpunka”;
- cykoria – popularny w przedszkolach zamiennik kawy.
- kapusta pekińska – wbrew nazwie, też sałata
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.