Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(ek) |
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 46.134.82.94, powód: marne) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 61 wersji utworzonych przez 41 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}} |
|||
'''echem ''' |
|||
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}} |
|||
'''Miód, miodek, miodzio''' – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w [[NASA]]. |
|||
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu == |
|||
[[Plik:Abeja en rosa (4289313246).jpg|250px|thumb|Miód w produkcji]] |
|||
* '''Miód leśny''' – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi. |
|||
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego [[cukier|zasłodzenia]] się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
|||
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
|||
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
|||
* '''Miód spoza UE''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach. |
|||
* '''Miód afrykański''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą.. |
|||
== Zobacz też == |
|||
Miodzio- sformuowanie godne pożałowania |
|||
* [[budyń]] |
|||
Jednakże "miód" czy "miodzio" nie jest naprawde sformuowainem używanym dla " fajnych" lecz kleistą papką które w niewiadomy sposób tworzą pszczółki. |
|||
* [[dżem]] |
|||
Nie no nie pytać jak to robią gdyż są ta rzeczy które się fizjologą nie śniły. |
|||
* [[galaretka]] |
|||
A co dopiero mnie! |
|||
* [[Kubuś Puchatek]] |
|||
Ale wracajac do tematu - powszechnie wiadomo,że pszczółki robia miód, |
|||
a więdz przeciez nie tworzą ich z nicości! |
|||
o nie nie! |
|||
do tego potrzebiją nektaru z kwiatów oczywiście |
|||
nawet małe dzieci to wiedzą |
|||
oprócz was. --[[Specjalna:Wkład/87.205.82.33|87.205.82.33]] 08:38, 18 cze 2008 (UTC)lol |
|||
{{ |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Słodycze]] |
Aktualna wersja na dzień 00:34, 29 lis 2022
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Lodzio miodzio
- Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera
Miód, miodek, miodzio – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu[edytuj • edytuj kod]
- Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
- Miód afrykański – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.