Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 46.134.82.94, powód: marne)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 57 wersji utworzonych przez 40 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}}
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}}
'''Miód, miodek, miodzio''' – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w [[NASA]].


== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
== Miód ==
[[Plik:Abeja en rosa (4289313246).jpg|250px|thumb|Miód w produkcji]]
Miód to żółta maź do jedzenia która ma 2 rodzaje:
* '''Miód leśny''' – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
'''Stuczny''' czyli zrobiony z roztopionego miodu z uszu twojej starej
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego [[cukier|zasłodzenia]] się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
i '''''Prawdziwy''''' zrobiony z gówna pszczół...
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
I tu sprawa się komplikuje bo ''prawdziwy ma ok. 204946373526 rodzajów w tym:
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
Lipowy, miodowy srakowy itepe itede.
* '''Miód spoza UE''' – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w [[Chiny|ChRL]]. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
* '''Miód afrykański''' – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..

== Zobacz też ==
* [[budyń]]
* [[dżem]]
* [[galaretka]]
* [[Kubuś Puchatek]]

{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Słodycze]]

Aktualna wersja na dzień 00:34, 29 lis 2022

Mjut

Kubuś Puchatek o miodzie

Lodzio miodzio

Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera

Miód, miodek, miodzio – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.

Rodzaje smacznego i pożywnego miodu[edytuj • edytuj kod]

Miód w produkcji
  • Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
  • Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
  • Miód afrykański – dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.