Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (inny zobacz też) |
M (link) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
||
'''Frytki''' – żółte paski, wyrabiane najczęściej z magicznej lewitującej odmiany [[ziemniak|ziemniaków]] (ale zrobione ze zwykłych, leżących ziemniaków też bardzo dobrze smakują), bardzo popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według (między)narodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według [[wizja|wizji]] [[kucharz]]a lub złożonego zamówienia. |
'''Frytki''' – żółte paski, wyrabiane najczęściej z magicznej lewitującej odmiany [[ziemniak|ziemniaków]] (ale zrobione ze zwykłych, leżących ziemniaków też bardzo dobrze smakują), bardzo popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według (między)narodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według [[wizja|wizji]] [[kucharz]]a lub złożonego zamówienia. |
||
==Ciekawostki== |
|||
* W Częstochowie znajduje się największe w kraju [[zagłębie frytkowe w Częstochowie|zagłębie frytkowe]]. |
|||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
Wersja z 08:23, 25 maj 2007
Frytki – żółte paski, wyrabiane najczęściej z magicznej lewitującej odmiany ziemniaków (ale zrobione ze zwykłych, leżących ziemniaków też bardzo dobrze smakują), bardzo popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według (między)narodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.