Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(o laysach) |
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 193.239.127.200.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
||
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według wizji kucharza lub złożonego zamówienia |
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
||
==Ciekawostki== |
==Ciekawostki== |
||
* W Częstochowie znajduje się największe w kraju [[zagłębie frytkowe w Częstochowie|zagłębie frytkowe]]. |
* W Częstochowie znajduje się największe w kraju [[zagłębie frytkowe w Częstochowie|zagłębie frytkowe]]. |
||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
||
* [[ziemniak]] |
* [[ziemniak]] |
||
* [[placki ziemniaczane]] |
* [[placki ziemniaczane]] |
||
{{stubkuch}} |
|||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 19:30, 25 maj 2007
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, lub też z dwoma lub czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie według wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.