Awokado: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 2: | Linia 2: | ||
{{cytat|Giń, Pasożycie!|Gracz w [[Gra:Gra|Grze]] ,ale ćiii nie wolno o niej gadać}} |
{{cytat|Giń, Pasożycie!|Gracz w [[Gra:Gra|Grze]] ,ale ćiii nie wolno o niej gadać}} |
||
{{cytat|Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje |
{{cytat|Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje |
||
|Wikipedia o Awokado}} |
|||
'''Awokado''' - owoc, jeden z postaci drugoplanowych w [[Gra:Gra|grze]], kumpel z piaskownicy [[szczoteczka do zębów|szczoteczki do zębów]] i źródło wielu [[witaminy|witamin]]. |
|||
== Charakterystyka == |
|||
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko, że z wieloma różnicami: |
|||
*Gruszki są zielone a awokado ciemnozielone; |
|||
*Gruszki są gładkie a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi; |
|||
*Gruszki mają parę nasion a awokado jedną dużą pestkę; |
|||
*Gruszki mają słodki smak a awokado słodko cierpki jak komplemęt [[Teściowa|teściowej]]; |
|||
== Zastosowanie == |
== Zastosowanie == |
Wersja z 15:48, 29 mar 2010
Giń, Pasożycie!
- Gracz w Grze ,ale ćiii nie wolno o niej gadać
{{cytat|Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje
Zastosowanie
Awokado znajduję wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce:
- Krem z awokado;
- Sok z awokado;
- Kosmetyki z awokado;
- Olej z awokado;
- Posiada opcję żuć i zabij
- Można je wykożystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
- Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
- Ewentualnie ofiarować je mu;
- Zjeść je;
- Szpanować nim przed znajomymi;
- Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę;
Ciekawostki
Ciekawostki dotyczące awokado:
- Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado
- Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy
- Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych