Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Mjut|[[Kubuś Puchatek]] o miodzie}} |
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}} |
||
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. |
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
||
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
||
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z |
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
||
Wersja z 17:07, 23 lip 2010
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich rzygów z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje pszczelich rzygowin smacznego i pożywnego miodu
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego gówna dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!