Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Jakoś nie widzę w gównie niczego śmiesznego...) |
|||
Linia 4: | Linia 4: | ||
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu == |
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu == |
||
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
||
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[ |
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[bambus]]a dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
||
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego! |
||
* '''Miód uszny''' – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci. |
* '''Miód uszny''' – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci. |
Wersja z 18:22, 23 lip 2010
Mjut
- Kubuś Puchatek o miodzie
Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
- Miód spoza UE - wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.