Awokado: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.) |
M (→Ciekawostki) |
||
Linia 35: | Linia 35: | ||
*Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado'''; |
*Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado'''; |
||
*Jest tak leniwe, że dojrzewa przez |
*Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6–8 miesięcy; |
||
*Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[sraczka|rozstrojach |
*Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[sraczka|rozstrojach żołądkowo-jelitowych]]. |
||
{{stubbio}} |
{{stubbio}} |
Wersja z 03:41, 16 lut 2011
Giń, Pasożycie!
- Gracz w Grze, ale ciii nie wolno o niej gadać
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
- Wikipedia o Awokado
Awokado – owoc, jeden z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów i źródło wielu witamin.
Charakterystyka
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko, że z wieloma różnicami:
- Gruszki są zielone a awokado ciemnozielone;
- Gruszki są gładkie a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
- Gruszki mają parę nasion a awokado jedną dużą pestkę;
- Gruszki mają słodki smak a awokado słodko cierpki jak komplement teściowej;
- Gruszka składa się z gruszki i pestek a awokado z awokado i pestki.
Zastosowanie
Awokado znajduję wiele zastosowań w różnych dziedzinach, głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce. Główne zastosowania awokado:
- Sok z awokado;
- Kosmetyki z awokado;
- Olej z awokado;
- Posiada opcję rzuć i zabij - można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
- Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
- Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi;
- Zjeść je;
- Szpanować przed znajomymi;
- Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę.
Ciekawostki
Ciekawostki dotyczące awokado:
- Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado;
- Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6–8 miesięcy;
- Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych.