Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Zen.Xen.ni (dyskusja • edycje) M (Rekat.) |
|||
(Nie pokazano 28 wersji utworzonych przez 21 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
'''Salceson''' – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów. |
'''Salceson''' – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów. |
||
== Rodzaje salcesonów == |
== Rodzaje salcesonów == |
||
⚫ | |||
*Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ), |
|||
[[Plik:Salceson.png|thumb|250px|Salceson <del>czarny</del> afroamerykański]] |
|||
⚫ | |||
* |
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna), |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
|||
⚫ | |||
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda). |
|||
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po [[obiad|obiedzie]]. |
||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
* Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył, |
* Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył, |
||
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
||
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
||
{{Stubkuch}} |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kaszanka]] |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[wędlina]] |
|||
{{Stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 23:04, 28 sie 2021
Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów[edytuj • edytuj kod]
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
- Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.