Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
Facefoofie (dyskusja • edycje) (Napisałem wszystko od nowa poprzednia wersje zostawilem na górze.) |
|||
(Nie pokazano 30 wersji utworzonych przez 23 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Youtube|RleTwu7ueac|width=300|Piosenka o pomidorowej}} |
|||
'''Zupa pomidorowa, pomidorówka''' – wbrew [[obiegowa opinia|obiegowej opinii]] nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!) [[pomidor]]ów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego [[śmierć|zmarł]] w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez [[Polak]]ów we [[Włochy|Włoszech]]. Ulubiona potrawa [[Adam Miauczyński|Adama Miauczyńskiego]]. |
|||
[[Plik:La Tomatina (25.08.2010) - Spain, Buñol 25.jpg|thumb|200px|Tak wygląda miłośnik '''zupy pomidorowej''']] |
|||
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/> |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
jak talerz pomidorowej smakuje<br/> |
|||
tegoż co się po tym stanie<br/> |
|||
nic w świecie nie dorównuje.|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}} |
|||
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do d{{cenzura3}}y.|Johann Wolfgang von Goethe o '''zupie bogów'''}} |
|||
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a '''pomidorowa''' jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
|||
{{cytat|Jutro znowu będzie pomidorowa<br/>Zrobiona z rosołu z wczoraj<br/>Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,<br/>trzeba zjeść, co się będzie marnować|Letni Chamski Podryw o '''pomidorowej'''}} |
|||
'''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły [[Popiel]]a, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
|||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
|||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
|||
* rozmnożenie pomidorowej; |
|||
* zamiana rosołu w pomidorową; |
|||
* zamiana pomidorowej w rosół. |
|||
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
|||
== Skład zupy pomidorowej == |
|||
Zupa pomidorowa |
|||
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
|||
---- |
|||
* [[Woda|wody]] z kranu; |
|||
- rodzaj zupy ( patrz hasło zupa ) który |
|||
* Najtańszego [[Koncentrat pomidorowy|koncentratu]] w dużym słoiku; |
|||
* [[Sól kuchenna|soli]] i [[pieprz]]u do smaku; |
|||
* Dodatków: [[makaron]]u lub [[ryż]]u z [[Tesco]], [[Śmietana|śmietany]] – gdy nie ma, może być [[Piwo|browar]] pity z rana. |
|||
== Ciekawostki == |
|||
dzieli sie podstawowo na pomidorową z ryżem i z makaronem. |
|||
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich; |
|||
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki; |
|||
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko. |
|||
== Zobacz też == |
|||
Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu |
|||
* [[barszcz]] |
|||
* [[koncentrat pomidorowy]] |
|||
* [[pomidor]] |
|||
* [[rosół]] |
|||
{{jedzenie}} |
|||
nieszczęść. Jak głosi legenda myszy zjadły Popiela bo nie |
|||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
|||
chciały jeść pomidorowej z makaronem a ryzu nie było. |
|||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie; |
|||
znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku |
|||
przez Jana Pomidorovova (XII wiecznego rosyjskiego |
|||
handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową |
|||
oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory (żeby |
|||
sie nie zmarnowały). Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów |
|||
w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów ( |
|||
rozmnożenie pomidorowej, zamiana rosołu w pomidorową, |
|||
zamiana pomidorowej w rosół i wiele innych) |
|||
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza a |
|||
przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i tak wnet potrawa |
|||
ta zakrólowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem |
|||
uwielbienia. Na przestrzeni wieków opiewają ją w pieśniach |
|||
wierszach obrazach i innych dziełach sztuki: |
|||
Krótka rozprawa "O sposobach wielu na soup di |
|||
pomidoroviensis" |
|||
Mikołaj Rej |
|||
Fraszka "na zupę pomidorową: |
|||
"Nie masz w życiu większe doznanie |
|||
jak talerz pomidorowej smakuje |
|||
tegoż co się po tym stanie |
|||
nic w świecie nie dorównuje" |
|||
Jan Kochanowski |
|||
"Bez zupy (pomidorowej) egzystencja jest do d*py" |
|||
Johann Wolfgang von Goethe |
|||
Wyższość pomidorowej nad rosołem w swych piosenkach podkresla piosenkarka Dioda. W jednym z wywiadów powiedziała: |
|||
"z rosłu można zrobić kazdą zupę a pomidorowa jest tylko jedna" |
|||
Podstawowy skład zupy pomidorowej: |
|||
- woda z kranu |
|||
- najtańszy koncentrat w dużym słoiku |
|||
- sól i pieprz do smaku |
|||
- dodatki ( makaron, ryż z TESCO, śmietana - jak nie ma |
|||
może być browar tylko pity z rana ) |
|||
ciekawostki: |
|||
- najwiekszy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich |
|||
- pomidorowa w wersji sudenckiej ma mniej kalorii niz tik taki |
|||
- jesli chcesz z pomidorowej zrobic rosół przelej ją przez sitko |
Aktualna wersja na dzień 08:54, 10 wrz 2022
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje.
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dy.
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni no zobacz,
trzeba zjeść, co się będzie marnować
- Letni Chamski Podryw o pomidorowej
Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Iwana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej;
- zamiana rosołu w pomidorową;
- zamiana pomidorowej w rosół.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej[edytuj • edytuj kod]
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- wody z kranu;
- Najtańszego koncentratu w dużym słoiku;
- soli i pieprzu do smaku;
- Dodatków: makaronu lub ryżu z Tesco, śmietany – gdy nie ma, może być browar pity z rana.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.