Sałata: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 37.225.37.46, powód: nieśmieszne)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 22 wersji utworzonych przez 14 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}}
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}}
[[Plik:Lactuca sativa-whole plant top.JPG|300px|thumb|Sałata (chyba) bezołowiowa]]
'''Sałata''' – zielone, liściaste [[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <del>odchudzającym się</del> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w [[witaminy]], np. E334, E678, E942 oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie [[DDT]], cyjanowodór oraz [[Cyklon B]]. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg [[Mały Głód|Małego Głoda]].


== Popularne gatunki sałaty ==
'''Sałata''' – [[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <s>odchudzającym się</s> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w [[witamina|witaminy]], np. E334, E678, E942 oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, który wyjada ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej pestycydu, głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg [[Mały Głód|Małego Głoda]].jebac salatke kartoflana
* '''sałata lodowa''' – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty;
* '''sałata [[Abraham Maslow|masłowa]]'''; – do smarowania chleba?
* '''sałata rzymska''' – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli cię rodzice);
* '''roszponka''' – znana z baśni pt. „Roszpunka”;
* '''cykoria''' – popularny w przedszkolach zamiennik kawy.
* '''kapusta pekińska''' – wbrew nazwie, też sałata


== Zobacz też ==
* [[ogórek]]
* [[pomidor]]
* [[rzodkiew]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Rośliny uprawne]]
[[Kategoria:Warzywa]]
[[Kategoria:Warzywa]]



Aktualna wersja na dzień 18:56, 5 sie 2022

Za sałatą!

Mama o Danio
Sałata (chyba) bezołowiowa

Sałata – zielone, liściaste warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale wyrzucono ją, bo okazało się, że przez nią popularność śmieciowego jedzenia spada. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz – bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej – ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, która wyjada go ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także, konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej, pestycydy – głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.

Popularne gatunki sałaty[edytuj • edytuj kod]

  • sałata lodowa – sałata o smaku i konsystencji lodu, ewentualnie lód o smaku i konsystencji sałaty;
  • sałata masłowa; – do smarowania chleba?
  • sałata rzymska – ma najdłuższe i najtwardsze liście ze wszystkich sałat, może osiągać do 40 cm wysokości (prawdopodobnie to w niej – a nie w kapuście – znaleźli cię rodzice);
  • roszponka – znana z baśni pt. „Roszpunka”;
  • cykoria – popularny w przedszkolach zamiennik kawy.
  • kapusta pekińska – wbrew nazwie, też sałata

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.