Bakalie: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 7 wersji utworzonych przez 6 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Bakalie.jpg|thumb|200px|Bakalie, błe, chyba puszczę pawia...]]
[[Plik:Dry fruit.jpg|thumb|200px|Bakalie, błe, chyba puszczę pawia…]]
{{t}} kawałki zgniłych, nadpsutych, podpsutych, zapsutych, przedpsutych, obokpsutych, średniopsutych [[i]] tym podobnych [[owoc]]ów, których nikt nie chciał kupić (nawet w [[Lidl]]u za 0,50 zł za [[kilogram]]). Są one najczęściej skupowane przez sieć sklepów [[Biedronka]], wkładane do [[solarium]] na tydzień i przejeżdżane kilkakrotnie przez [[walec drogowy]]. Daje to efekt wysuszenia i usunięcia [[Pleśń|pleśni]]. Tak spreparowany produkt znajdujemy później w błyszczącym opakowaniu na półce [[sklep]]owej. Konsumentami i głównymi smakoszami produktu są wyżeracze zwani „krążownikami hipermarketów”, czyli wygłodzone [[sęp]]y, co to zarobić nie potrafią na swoje świństwa.
'''Bakalie''' – kawałki zgniłych, nadpsutych, podpsutych, zapsutych, przedpsutych, obokpsutych, średniopsutych i tym podobnych [[owoc]]ów, których nikt nie chciał kupić (nawet w [[Lidl]]u za 0,50 zł za [[kilogram]]). Są one najczęściej skupowane przez sieć sklepów [[Biedronka]], wkładane do [[solarium]] na tydzień i przejeżdżane kilkakrotnie przez [[walec drogowy]]. Daje to efekt wysuszenia i usunięcia [[Pleśń|pleśni]]. Tak spreparowany produkt znajdujemy później w błyszczącym opakowaniu na półce [[sklep]]owej. Konsumentami i głównymi smakoszami produktu są wyżeracze zwani „krążownikami hipermarketów”, czyli wygłodzone [[sęp]]y, co to zarobić nie potrafią na swoje świństwa.


== Cechy charakterystyczne ==
== Cechy charakterystyczne ==
* Wygląd pysznych i soczystych owoców (''ach, te konserwanty'');
* Wygląd pysznych i soczystych owoców (''ach, te [[konserwanty]]'');
* W smaku można odczuć cukier, który wytworzył się przypadkiem, przez przesycenie [[Domestos|środkami usuwającymi pleśń]];
* W smaku można odczuć cukier, który wytworzył się przypadkiem, przez przesycenie [[Domestos|środkami usuwającymi pleśń]];
* Mają tendencję do [[Anihilacja|samoanihilacji]] spowodowanej pozostawieniem otwartego pojemnika w [[Supermarket|supermarkecie]];
* Mają tendencję do [[Anihilacja|samoanihilacji]] spowodowanej pozostawieniem otwartego pojemnika w [[Supermarket|supermarkecie]];
Linia 13: Linia 13:
* Podjadanie ich w [[Supermarket|supermarkecie]];
* Podjadanie ich w [[Supermarket|supermarkecie]];
* Ponowne przetworzenie (dot. produktów firmy [[Constar]]).
* Ponowne przetworzenie (dot. produktów firmy [[Constar]]).

== Zobacz też ==
* [[rodzynki]]

{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Owoce]]

Aktualna wersja na dzień 23:15, 28 sie 2021

Bakalie, błe, chyba puszczę pawia…

Bakalie – kawałki zgniłych, nadpsutych, podpsutych, zapsutych, przedpsutych, obokpsutych, średniopsutych i tym podobnych owoców, których nikt nie chciał kupić (nawet w Lidlu za 0,50 zł za kilogram). Są one najczęściej skupowane przez sieć sklepów Biedronka, wkładane do solarium na tydzień i przejeżdżane kilkakrotnie przez walec drogowy. Daje to efekt wysuszenia i usunięcia pleśni. Tak spreparowany produkt znajdujemy później w błyszczącym opakowaniu na półce sklepowej. Konsumentami i głównymi smakoszami produktu są wyżeracze zwani „krążownikami hipermarketów”, czyli wygłodzone sępy, co to zarobić nie potrafią na swoje świństwa.

Cechy charakterystyczne[edytuj • edytuj kod]

  • Wygląd pysznych i soczystych owoców (ach, te konserwanty);
  • W smaku można odczuć cukier, który wytworzył się przypadkiem, przez przesycenie środkami usuwającymi pleśń;
  • Mają tendencję do samoanihilacji spowodowanej pozostawieniem otwartego pojemnika w supermarkecie;
  • Ich data ważności może być wielokrotnie przestawiana celem zachęcenia do zakupu;
  • Po przyniesieniu do domu można usłyszeć niekontrolowane „KCenzura2.svga! To jest ohydne!”;
  • Mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.

Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.