Brukselka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M |
|||
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Brussels sprouts (4103982312) (2).jpg|250px|thumb|Brukselka przed oskubaniem]] |
[[Plik:Brussels sprouts (4103982312) (2).jpg|250px|thumb|Brukselka przed oskubaniem]] |
||
'''Brukselka''' – warzywo kapustne – symbol dominacji [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] na rynkach krajów członkowskich. W wielu krajach nosi tytuł najbardziej znienawidzonego warzywa, nawet bardziej niż [[szpinak]]. |
'''Brukselka''' – warzywo kapustne – symbol dominacji [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] na rynkach krajów członkowskich. W wielu krajach nosi tytuł najbardziej znienawidzonego warzywa, nawet bardziej niż [[szpinak]]. |
||
== Brukselka a kapusta == |
== Brukselka a kapusta == |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
* miniaturowa piłka do gry w koszykówkę na biurku; |
* miniaturowa piłka do gry w koszykówkę na biurku; |
||
* broń w walce z muchami i innym robactwem. |
* broń w walce z muchami i innym robactwem. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[czosnek]] |
|||
* [[fasola]] |
|||
* [[szpinak]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 23:35, 28 sie 2021
Brukselka – warzywo kapustne – symbol dominacji Unii Europejskiej na rynkach krajów członkowskich. W wielu krajach nosi tytuł najbardziej znienawidzonego warzywa, nawet bardziej niż szpinak.
Brukselka a kapusta[edytuj • edytuj kod]
Brukselka jest uważana za warzywo kapustne, tymczasem większość cech typowych dla kapusty u brukselki nie występuje:
- Z brukselki nie da się zrobić gołąbków (chyba, że do roboty weźmie się jakiś miniaturzysta);
- Brukselka w przeciwieństwie do kapusty rośnie na łodygach;
- Brukselka kiszona nie występuje;
- Kapustę da się jeść na surowo, brukselki nie da się w żaden sposób.
Pozakulinarne zastosowania brukselki[edytuj • edytuj kod]
- zabawka dla kotów, które ganiają za nią po całym domu;
- miniaturowa piłka do gry w koszykówkę na biurku;
- broń w walce z muchami i innym robactwem.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.