Poradnik:Jak ugotować jajko: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (added Category:Kulinaria using HotCat) |
M (→Zobacz też) |
||
(Nie pokazano 26 wersji utworzonych przez 9 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Jak ugotować jajko''' |
'''Jak ugotować jajko''' – poradnik. |
||
Niestety powszechnie występuje myślenie, że [[jedzenie]] samo pojawia się w [[Kuchnia|kuchni]], co powiela mit o tym, że gotowanie [[Jajko|jajka]] to łatwa sprawa. Ludzie tak myślący cechują się ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie [[Zegar|minutnik]], garnek, kuchenka, [[woda]] i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?!). |
|||
== |
== Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko == |
||
[[Plik:Jajka na miękko-01.jpg|thumb|250px|Efekt nieskorzystania z tego poradnika]] |
|||
#Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, |
# Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, od [[kura|kury]], [[Sklep|sprzedawczyni]] lub z [[lodówka|lodówki]]. |
||
#Aby uniknąć |
# Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, prześwietl jajko rentgenem (w końcu robisz jajko na miękko, a nie rosół). |
||
#Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość |
# Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tę należy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu. |
||
# |
# Następnie kup na [[Złom|złomie]] miedź i żelazo i skonstruuj termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziesz polegać na jakiejś [[prowizorka|tandecie]] z [[Chiny|Chin]]). |
||
#Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania |
# [[Brud]] i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania, wypoleruj jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji<ref>Zaleca się wysoce wizytę u specjalisty i konsultację, uwzględniając oczywiście kod i parametry fizyko-chemiczne jajka</ref>. |
||
# |
# Następnie należy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?). |
||
#Jeżeli udało |
# Jeżeli udało Ci się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możesz teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę). |
||
#Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, |
# Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, można opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu. |
||
#Gdy któryś z zegarów zapipczy |
# Gdy któryś z zegarów zapipczy, można przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ pięćdziesięcioma litrami [[Ciekły tlen|ciekłego azotu]], aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania. |
||
#Jesteśmy już na finiszu ale to nie koniec. Musimy odczekać teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możemy np. posprzątać kuchnię. |
|||
# Odczekaj teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możesz np. napisać autobiografię. |
|||
#Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego! |
# Gotowe jajko należy podać z [[Sól kuchenna|solą]] i kawałkiem [[Chleb|chleba]]. Smacznego! |
||
== Zobacz też == |
|||
[[Kategoria:Kulinaria]] |
|||
* [[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|jak upiec kiełbaski na grillu]] |
|||
* [[Poradnik:Jak zrobić kanapkę|jak zrobić kanapkę]] |
|||
{{Przypisy}} |
|||
{{stub|por}} |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
[[Kategoria:Poradniki – jedzenie]] |
Aktualna wersja na dzień 14:43, 21 sty 2022
Jak ugotować jajko – poradnik.
Niestety powszechnie występuje myślenie, że jedzenie samo pojawia się w kuchni, co powiela mit o tym, że gotowanie jajka to łatwa sprawa. Ludzie tak myślący cechują się ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie minutnik, garnek, kuchenka, woda i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?!).
Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko[edytuj • edytuj kod]
- Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, od kury, sprzedawczyni lub z lodówki.
- Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, prześwietl jajko rentgenem (w końcu robisz jajko na miękko, a nie rosół).
- Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tę należy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu.
- Następnie kup na złomie miedź i żelazo i skonstruuj termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziesz polegać na jakiejś tandecie z Chin).
- Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania, wypoleruj jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji[1].
- Następnie należy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
- Jeżeli udało Ci się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możesz teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę).
- Po znalezieniu gdzieś dwóch zegarów atomowych, można opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
- Gdy któryś z zegarów zapipczy, można przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ pięćdziesięcioma litrami ciekłego azotu, aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
- Odczekaj teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możesz np. napisać autobiografię.
- Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego!
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
- ↑ Zaleca się wysoce wizytę u specjalisty i konsultację, uwzględniając oczywiście kod i parametry fizyko-chemiczne jajka
Na razie to jest mały poradniczek. Jeżeli znasz więcej sposobów, aby wykonać powyższe – rozbuduj go.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.