Knysza: Różnice pomiędzy wersjami
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M |
|||
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |||
Linia 6: | Linia 6: | ||
== Historia == |
== Historia == |
||
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do [[Wrocław]]ia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści [[hipster]]om i [[lewak]]om. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a [[kebab]]em są jakieś różnice. |
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do [[Wrocław]]ia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści [[hipster]]om i [[lewak]]om. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a [[kebab]]em są jakieś różnice. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[frytkebab]] |
|||
* [[frytki]] |
|||
* [[hamburger]] |
|||
* [[hot dog]] |
|||
* [[kebab]] |
|||
* [[pasztecik szczeciński]] |
|||
* [[pizza]] |
|||
* [[zapiekanka]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
Linia 12: | Linia 22: | ||
[[Kategoria:Fast food]] |
[[Kategoria:Fast food]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 23:12, 28 sie 2021
Wykolejone tramwaje i przewalanie kasy na głupoty będą Ci dane, gdy powiesz do monitora „dziękuję pan kot Wrocek”.
Knysza – potrawa z rodzaju fast food (czyli buła z czymś), kiedyś występująca głównie na stacji Wrocław Główny i w jej okolicy, dzisiaj coraz częściej spotykana w innych regionach Polski. Dokładny skład jest bliżej nieustalony; zasadniczo knysza jest potrawą wegetariańską, pod warunkiem, że używane do jej produkcji warzywa nie zawierają dodatkowego wsadu białkowego z przeróżnej maści wegańskich robaczków. Jest potrawą wybitnie inwazyjną: jest niemożliwe zjedzenie knyszy bez pokrycia co najmniej 1 m² podłoża poszatkowanymi warzywami i bez pochlapania sosem najlepszej kurtki.
Historia[edytuj • edytuj kod]
Knysza powstała prawdopodobnie w Puszczy Knyszyńskiej, skąd następnie została przeniesiona do Wrocławia. Według innych źródeł pierwsza knysza powstała poprzez wyrzucenie z jej środka niedosmażonego hamburgera. Przy produkcji następnych knysz zapomniano o wkładce mięsnej, robiąc w ten sposób dobrze różnej maści hipsterom i lewakom. Niektóre lokale powróciły jednak do haniebnej tradycji umieszczania w knyszy martwych zwierząt, czyniąc przyjezdnym mętlik w głowie, czy między knyszą a kebabem są jakieś różnice.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.