Bagietka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Odstęp)
 
(Nie pokazano 2 wersji utworzonych przez 2 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:The French think very highly of their baguettes so (20358836778).jpg|thumb|200px|Bagietka zdająca egzamin na [[prawo jazdy]]. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.]]
[[Plik:The French think very highly of their baguettes so (20358836778).jpg|thumb|200px|Bagietka zdająca egzamin na [[prawo jazdy]]. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.]]
'''Bagietka''' – jedyny rodzaj [[pieczywo|pieczywa]] sprzedawany na [[metr]]y. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i [[szermierka|szermierskich]]. Ulubiony przysmak [[Francja|francuzów]].
'''Bagietka''' – jedyny rodzaj [[pieczywo|pieczywa]] sprzedawany na [[metr]]y. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i [[szermierka|szermierskich]]. Ulubiony przysmak [[Francja|Francuzów]].


== Hodowla bagietek ==
== Hodowla bagietek ==
Linia 17: Linia 17:
* [[kanapka]]
* [[kanapka]]
* [[jamnik]]
* [[jamnik]]
* [[Francja]]


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Wypieki]]
[[Kategoria:Rośliny uprawne]]
[[Kategoria:Rośliny uprawne]]

Aktualna wersja na dzień 11:35, 3 kwi 2021

Bagietka zdająca egzamin na prawo jazdy. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.

Bagietka – jedyny rodzaj pieczywa sprzedawany na metry. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i szermierskich. Ulubiony przysmak Francuzów.

Hodowla bagietek[edytuj • edytuj kod]

Dojrzała bagieta doniczkowa

Bagietki są samożywne, potrafią same pobierać proste substancje dostępne w otoczeniu i wytwarzać z nich związki potrzebne do budowy organizmu i jego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki fotosyntezie, która zachodzi przede wszystkim w liściach oraz w innych zielonych częściach bagietek.

Poważnym wyzwaniem było dla bagietek utrzymanie odpowiedniej, pionowej pozycji. Wykształciły więc one sztywne łodygi umożliwiające im wzrost. U bagiet łodyga jest dodatkowo zdrewniała. Pozwala im to osiągać wysokość kilkudziesięciu metrów.

Ważnym procesem w życiu bagietek jest zapylenie, czyli przeniesienie pyłku z jednego kwiatu na inny. Rośliny wykorzystują do tego celu stare baby macające pieczywo w supermarkecie. Przyciągają je efektownym wyglądem, zapachem i wytwarzanym przez siebie nektarem. Budowa kwiatu jest taka, że pyłek przyczepia się do bab macających towar.

Bagietka musi być codziennie o 4:00 podlewana oraz nawożona mąką. Bagietki potrzebują dużo światła i odpowiedniej temperatury, aby móc rosnąć. Glebą najodpowiedniejszą dla bagietek są głębokie, zwięźlejsze ziemie glinkowate dobrze wilgoć podprowadzające, czynne i żyzne, niezbyt ubogie w wapno: rędziny, borowiny, glinki lessowe, gleby czarnoziemne. W piaskach i torfach nie udaje się dobrze. W pełni dojrzała bagietka traci liście i staje się zdatna do jedzenia. Niektóre bagietki wykształcają gruczoły czosnkowe.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]