Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 60 wersji utworzonych przez 41 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Salceson''' – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik]]ów.


== Rodzaje salcesonów ==
'''Salceson'''-szynka z przeszkodami, wyrób mięsny sprzedawany w sklepach na turzynie, manchatanie, u ruskich itd. Jest robiony mięsa, ozorów, uszu, zębów itd.Można go jeść, ale nie trzeba. Czasami po jego zjedzeniu dostaje się odruchów wymiotnych. Takiego salcesonu nie radzę używać ponownie. Jak ci nie smakuje to reszte możesz dać psu. Za dalsze wypadki nie ponoszę odpowiedzialności.
[[Plik:Salceson Poznan.jpg|thumb|250px|Salceson gotowy do zjedzenia]]
[[Plik:Salceson.png|thumb|250px|Salceson <del>czarny</del> afroamerykański]]
* Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
* Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
* Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
* Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
* Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po [[obiad|obiedzie]].

== Ciekawostki ==
* Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
* Każde [[dziecko]] marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

== Zobacz też ==
* [[kaszanka]]
* [[kiełbasa]]
* [[wędlina]]

{{Stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 00:04, 29 sie 2021

Salceson – wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów[edytuj • edytuj kod]

Salceson gotowy do zjedzenia
Salceson czarny afroamerykański
  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Albański (Ludzka wątroba, spinacz aluminium, odchody wielbłąda, włosy łonowe stonogi, wyciąg z jelita sowy, zmielone kręgi i woda).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

  • Według legendy, im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu, tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy, by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.