Bałtika: Różnice pomiędzy wersjami
M (lit.) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Rosyjskie alkohole using HotCat) |
||
(Nie pokazano 20 wersji utworzonych przez 14 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Baltika.png|thumb|250px|Czy ja tam widzę koronę?]] |
|||
<code>Na raz - [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.</code> |
|||
{{cytat|Na raz – [[Moskwa|moskiewskie]] ponoć jeszcze gorsze.|Typowy bułgarski [[toast]] '''Bałtiką'''}} |
|||
'''Bałtika''' |
'''Bałtika''' ([[język rosyjski|ros]]. ''Балтика'') – [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki przeżera. |
||
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza |
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego. |
||
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów |
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem [[Rosjanie]] spożywają więcej [[wódka|wódki]] od [[Polak]]ów – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet [[metanol]] i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki. |
||
{{Napoje}} |
|||
[[Kategoria:Piwa]] |
[[Kategoria:Piwa]] |
||
[[Kategoria:Rosyjskie alkohole]] |
Aktualna wersja na dzień 21:43, 10 maj 2021
Na raz – moskiewskie ponoć jeszcze gorsze.
- Typowy bułgarski toast Bałtiką
Bałtika (ros. Балтика) – piwo radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym Leningradzie, jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki przeżera.
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym „Kursk”. Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem Rosjanie spożywają więcej wódki od Polaków – po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet metanol i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.