Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 62 wersji utworzonych przez 50 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}} |
|||
wyjątkowa potrawa śląska. szczególnie faworyzowana przez mieszkańców pochodzenia niemieckiego. |
|||
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}} |
|||
jest też motywem przewodnim wielu piosenek o tematyce kulinarno - śląskiej. |
|||
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
|||
skład: |
|||
- woda |
|||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na [[Śląsk]]u można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się [[Zalewajka|zalewajką]]. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta. |
|||
- czosnek |
|||
- woda |
|||
== Zobacz też == |
|||
- własna inwencja twórcza |
|||
* [[eintopf]] |
|||
- kreatyna |
|||
* [[zalewajka]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
|||
[[Kategoria:Śląsk]] |
|||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
Aktualna wersja na dzień 23:45, 28 sie 2021
To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!
- Mądrość ludowa
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.