Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (i jeszcze stub) |
|||
(Nie pokazano 98 wersji utworzonych przez 57 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{ |
{{słownik}} |
||
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]] |
|||
'''Słonina''' - mięso, wędlina czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. To kawałek świńskiego sadła. Ze słoniny można wytapiać smalec ze skwarkami. Tak wysmażonę wcześniej słoninę można używać jako tłuszcz do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaki, mielone itp. |
|||
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
|||
W niektórych przypadkach (częściej we wsiach) ludzie lubią konsumować słoninę z pieczywem zapijając setką. |
|||
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni… |
|||
{{stubkuch}} |
|||
== Właściwości == |
|||
[[kategoria:sztuka kulinarna|Słonina]] |
|||
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y; |
|||
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę; |
|||
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a; |
|||
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]]; |
|||
* Można ją rozpuścić na patelni; |
|||
* Można nią gibać; |
|||
* Brzydko pachnie; |
|||
* Można na niej usmażyć mięso; |
|||
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
|||
* Nie jest samicą słonia; |
|||
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
|||
* Podobno nie można jej spalić; |
|||
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[mięso]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 23:07, 28 sie 2021
Słonina – substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
Właściwości[edytuj • edytuj kod]
- Odstrasza muchy i komary;
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
- Jest świetnym lekiem na kaca;
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
- Można ją rozpuścić na patelni;
- Można nią gibać;
- Brzydko pachnie;
- Można na niej usmażyć mięso;
- Albo otruć teściową;
- Nie jest samicą słonia;
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
- Podobno nie można jej spalić;
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.