Słonina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(ek)
 
(Nie pokazano 96 wersji utworzonych przez 55 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{ek}}
{{słownik}}
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]]
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.


W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
{{linki}}
'''Słonina''' - [[Media:mięso]], wędlina czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. To kawałek świńskiego sadła. Ze słoniny można wytapiać [[Media:smalec]] ze skwarkami. Tak wysmażonę wcześniej słoninę można używać jako [[Media:tłuszcz]] do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaki, mielone itp.
W niektórych przypadkach (częściej we wsiach) ludzie lubią konsumować słoninę z pieczywem zapijając setką.


== Właściwości ==
{{stubkuch}}
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y;
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę;
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a;
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]];
* Można ją rozpuścić na patelni;
* Można nią gibać;
* Brzydko pachnie;
* Można na niej usmażyć mięso;
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]];
* Nie jest samicą słonia;
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
* Podobno nie można jej spalić;
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.


== Zobacz też ==
[[kategoria:sztuka kulinarna|Słonina]]
* [[kiełbasa]]
* [[mięso]]

{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 23:07, 28 sie 2021

Słownik
Zobacz w słowniku:
słonina
To co na górze to słonina, na dole – boczek

Słoninasubstancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.

W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…

Właściwości[edytuj • edytuj kod]

  • Odstrasza muchy i komary;
  • Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
  • Jest świetnym lekiem na kaca;
  • Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
  • Można ją rozpuścić na patelni;
  • Można nią gibać;
  • Brzydko pachnie;
  • Można na niej usmażyć mięso;
  • Albo otruć teściową;
  • Nie jest samicą słonia;
  • Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
  • Podobno nie można jej spalić;
  • Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.