Awokado: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
M (interwiki)
 
(Nie pokazano 65 wersji utworzonych przez 37 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Avocado Bowl White.jpg|200px|thumb|Przekrój przez awokado]]
{{Roślina infobox
{{cytat|Giń, Pasożycie!|Gracz w [[Gra:Gra|Grze]], ale ciii! Nie rozmawiamy o Grze}}
| nazwa = Awokado
| obrazek = Persea americana fruit.JPG
| opis obrazka = Owoc ''Persea americana''
| system = Reveala
| podkrólestwo = [[Rośliny naczyniowe|naczyniowe]]
| nadgromada = [[Rośliny nasienne|nasienne]]
| gromada = [[okrytonasienne]]
| klasa = ''[[Magnoliopsida]]''
| rząd = [[wawrzynowce]]
| rodzina = [[wawrzynowate]]
| łacina = Persea
| autor = Mill.
| commons = Persea americana
}}


'''Awokado, smaczliwka''' (''Persea'' Scheffer) – [[rodzaj (biologia)|rodzaj]] wiecznie zielonych [[drzewo|drzew]] z rodziny [[wawrzynowate|wawrzynowatych]]. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym [[Ameryka|Ameryki]].
{{cytat|Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.|Wikipedia o '''awokado'''}}


'''Awokado''' (nie myl z [[adwokat]]em) – owoc, jeden z postaci drugoplanowych w [[Gra:Gra|grze]], kumpel z piaskownicy [[szczoteczka do zębów|szczoteczki do zębów]] oraz (prawdopodobnie) zwierzaczka. Źródło wielu [[witaminy|witamin]]. Występuje wyłącznie w postaci niedojrzałej lub zgniłej.
=== Charakterystyka ===
; Pokrój: Dorasta do 20 m wysokości.
; [[Liść|Liście]]: Skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2-12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle.
; [[Kwiat]]y: Żółtawozielone, zebrane w [[wiecha|wiechy]] na szczytach pędów.
; [[Owoc]]e: Owoc smaczliwki, nazywany '''gruszką awokado''', jest jednonasienną [[jagoda (botanika)|jagodą]] kształtu gruszkowatego, o zielonej skórze, może mieć też kształt okrągły lub jajowaty. Zawiera niejadalne [[nasienie (botanika)|nasienie]] oraz tłusty, kremowozielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu.


== Charakterystyka ==
: Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko że z wieloma różnicami:
* Gruszki są [[Kolor zielony|zielone]], a awokado ciemnozielone;
* Gruszki są gładkie, a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia [[Polskie autostrady|polskie drogi]];
* Gruszki mają parę nasion, a awokado jedną dużą pestkę;
* Gruszki mają słodki smak, a awokado słodko cierpki jak komplement [[Teściowa|teściowej]];
* Gruszka składa się z gruszki i pestek, a awokado z awokado i pestki.
* Gruszką nie da się posmarować chleba, a awokado tak.


=== Systematyka ===
== Zastosowanie ==
[[Plik:Avocado 1.jpg|200px|thumb|Jedno z tysięcy zastosowań awokado – kapelusz]]
; Pozycja w [[system Reveala|systemie Reveala]]:
Gromada [[okrytonasienne]] (''Magnoliophyta'' Cronquist), podgromada ''[[Magnoliophytina]]'' Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa ''[[Magnoliopsida]]'' Brongn., podklasa ''[[Magnoliidae]]'' Novák ex Takht., nadrząd ''Lauranae'' Takht., rząd [[wawrzynowce]] (''Laurales'' Perleb), rodzina [[wawrzynowate]] (''Lauraceae'' Juss.), podrodzina ''Perseoideae'' Pax in Engl. & Prantl, plemię '' Perseeae'' Nees, rodzaj smaczliwka (''Persea'' Mill.)<ref>Reveal James L. ''System of Classification. PBIO 250 Lecture Notes: Plant Taxonomy.'' Department of Plant Biology, University of Maryland, 1999. [http://www.crescentbloom.com/IV/O/Plants37.htm[http://www.crescentbloom.com/Plants/Genus/P/E/Persea.htm Systematyka rodzaju ''Persea'' wg Reveala]</ref>.
; Gatunki (wybór):
* ''Persea americana'' Mill. – [[smaczliwka wdzięczna]] (awokado właściwe)
* ''Persea borbonia'' (L.) Spreng.
* ''Persea humilis'' Nash


Awokado znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach, głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce.
=== Substancje czynne ===
W 100 g awokado znajdują się:
Główne zastosowania awokado:
* Sok z awokado;
* Kosmetyki z awokado;
* Olej z awokado;
* Posiada opcję rzuć i zabij – można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu(i nie tylko);
* Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
* Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi lub szczoteczce;
* Zjeść je;
* Szpanować przed znajomymi;
* Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę, która na pewno zgnije;
* Jako granat ręczny.


== Ciekawostki ==
* [[kaloria|kalorie]]: 221 kcal
Ciekawostki dotyczące awokado:
* [[Celuloza|błonnik]]: 6,3 g
* Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado''';
* [[węglowodan]]y: 0,4 g
* Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy;
* [[tłuszcze]]: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
* Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[biegunka|rozstrojach żołądkowo-jelitowych]].
* [[białko|białka]]: 1,9 g
*Jest najlepszym przyjacielem szczoteczki.
* [[woda]]: 66%
* witaminy: [[witamina A|A]], [[witamina B1|B<sub>1</sub>]], [[witamina B2|B<sub>2</sub>]], [[Kwas askorbinowy|C]], [[Witamina B3|PP]], [[witamina K|K]] i [[Biotyna|H]], [[kwas pantotenowy]]
* substancje mineralne: [[wapń]], [[potas]] i [[fosfor]]


=== Zastosowania ===
== Zobacz też ==
* [[banan]]
Awokado jest stosowane przede wszystkim w [[Sztuka kulinarna|sztuce kulinarnej]]. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co [[masło]]. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na [[miażdżyca|miażdżycę]], nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
* [[kiwi]]
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedz powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
* [[kokos]]


{{stub|bio}}
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci [[sałatka|sałatek]] oraz jako przystawki. Dodanie soku z [[Cytryna zwyczajna|cytryny]] zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Owoce]]
Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
* wegetariańskie [[sushi]] ([[Japonia]]/Kalifornia)
* napoje mleczne z awokado i lodem (''vitamina de abacate'', [[Brazylia]])
* pasta z awokado (''[[guacamole]]'', [[Meksyk]])
* Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.


[[da:Avocado]]
Awokado stosuje się także w [[kosmetyka|kosmetyce]]. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia [[Skóra|skóry]] (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają [[cera|cerę]].
[[en:Avocado]]

[[es:Aguacate]]
=== Bibliografia ===
[[fr:Avocat]]
{{Bibliografia start}}
[[he:אבוקדו]]
# Barlow, Connie und Paul Martin; ''The Ghosts of Evolution: nonsensical fruit, missing partners and other ecological anachronisms'', 2002
[[ja:アボカド]]
{{Bibliografia stop}}
[[no:Avokado]]
{{Przypisy|stopień= ===}}
[[pt:Abacate]]

=== Linki zewnętrzne ===
* http://www.crfg.org/pubs/ff/avocado.html

[[Kategoria:Wawrzynowate]]
[[Kategoria:Rośliny owocowe]]
[[Kategoria:Owoce tropikalne]]

[[az:Avokado]]
[[da:Avocado-slægten]]
[[de:Persea]]
[[en:Persea]]
[[es:Persea]]
[[fr:Persea]]
[[it:Persea]]
[[no:Avokadoslekten]]
[[pt:Persea]]
[[ru:Персея]]
[[sv:Avokadosläktet]]
[[uk:Персея]]
[[zh:鳄梨属]]

Aktualna wersja na dzień 13:06, 29 sie 2024

Przekrój przez awokado

Giń, Pasożycie!

Gracz w Grze, ale ciii! Nie rozmawiamy o Grze

Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.

Wikipedia o awokado

Awokado (nie myl z adwokatem) – owoc, jeden z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów oraz (prawdopodobnie) zwierzaczka. Źródło wielu witamin. Występuje wyłącznie w postaci niedojrzałej lub zgniłej.

Charakterystyka[edytuj • edytuj kod]

Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko że z wieloma różnicami:

  • Gruszki są zielone, a awokado ciemnozielone;
  • Gruszki są gładkie, a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
  • Gruszki mają parę nasion, a awokado jedną dużą pestkę;
  • Gruszki mają słodki smak, a awokado słodko cierpki jak komplement teściowej;
  • Gruszka składa się z gruszki i pestek, a awokado z awokado i pestki.
  • Gruszką nie da się posmarować chleba, a awokado tak.

Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]

Jedno z tysięcy zastosowań awokado – kapelusz

Awokado znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach, głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce. Główne zastosowania awokado:

  • Sok z awokado;
  • Kosmetyki z awokado;
  • Olej z awokado;
  • Posiada opcję rzuć i zabij – można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu(i nie tylko);
  • Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
  • Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi lub szczoteczce;
  • Zjeść je;
  • Szpanować przed znajomymi;
  • Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę, która na pewno zgnije;
  • Jako granat ręczny.

Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]

Ciekawostki dotyczące awokado:

  • Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado;
  • Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy;
  • Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych.
  • Jest najlepszym przyjacielem szczoteczki.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Crystal Clear app virus detected 2.png To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny biologii. Jeśli się nie brzydzisz – rozbuduj go.

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.