Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 29 wersji utworzonych przez 23 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{Cytat|To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!|Mądrość ludowa}}
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div>
{{Youtube|97UQeTOfuHw|width=300|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.


Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Gorole jom nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką to dopiero syfffff.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot z wiepszkow(?)
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na [[Śląsk]]u można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się [[Zalewajka|zalewajką]]. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.


== Zobacz też ==
{{stubkuch}}
* [[eintopf]]
* [[zalewajka]]


{{stub|kuch}}
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]]

Aktualna wersja na dzień 23:45, 28 sie 2021

To najlepsza z wszystkich ślunskich zup!

Mądrość ludowa
Gotowanie wodzionki – film instruktażowy

Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie maggi i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Jest to spowodowane faktem, iż woda przenika przez praślunski wungiel, co zapewnia zupce unikatowy smak i kolor. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką. Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kluskami i modra (niebieska) kapusta.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.