Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami
M |
M (usunięcie cudzysłowów z wyrazów z kursywą, pogrubienie pozycji na liście, literówki) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}} |
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}} |
||
{{t||vel '''karmidanel'''}}rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków. |
|||
==Budowa kotleta mielonego== |
==Budowa kotleta mielonego== |
||
Zasadniczo kotlet mielony |
Zasadniczo kotlet mielony składa się z: |
||
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
||
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]). |
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]). |
||
==Właściwości kotleta mielonego== |
==Właściwości kotleta mielonego== |
||
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w |
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych: |
||
* na gorąco (0,1% występowania), |
* na gorąco (0,1% występowania), |
||
* na ciepło (68,9% występowania), |
* na ciepło (68,9% występowania), |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre: |
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre: |
||
* bardzo stały |
* {{t|bardzo stały}}kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego, |
||
* stały |
* {{t|stały}}kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a, |
||
* półpłynny |
* {{t|półpłynny}}kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW, |
||
* płynny |
* {{t|płynny}}kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]], |
||
* zmienny |
* {{t|zmienny}}zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[Księżyc (Ziemia)|księżyca]]. |
||
Kotlet |
Kotlet zasadniczo powinie posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br> |
||
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br> |
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br> |
||
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji. |
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji. |
||
==Zagadka TCJW== |
==Zagadka TCJW== |
||
Jak już wspomniano, kwestia |
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii: |
||
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Twoja stara|Twojej Starej]]. |
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Twoja stara|Twojej Starej]]. |
||
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]]. |
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]]. |
||
Linia 38: | Linia 38: | ||
==Kotlet mielony a literatura== |
==Kotlet mielony a literatura== |
||
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła: |
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła: |
||
* '' |
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]], |
||
* '' |
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]], |
||
* '' |
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakersperae, |
||
* '' |
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach”'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]], |
||
* '' |
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W. |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 10:41, 2 mar 2013
Śmierdzi trupem!
- Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym
Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.
- Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.
Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?
- Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.
Szablon:Trodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
Budowa kotleta mielonego
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
- panierki (zazwyczaj bułka tarta),
- Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj tajemnica).
Właściwości kotleta mielonego
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
- na gorąco (0,1% występowania),
- na ciepło (68,9% występowania),
- na zimno (29% występowania),
- na nijako (od 1% do ∞ występowania).
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
- Szablon:Tkiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
- Szablon:Tkiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
- Szablon:Tkiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
- Szablon:Tkiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
- Szablon:Tzależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.
Kotlet zasadniczo powinie posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Zagadka TCJW
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
- W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatna nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika Twojej Starej.
- Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu węglowego, gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, kleju do tapet oraz pasty do butów.
- Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z budyniu.
- W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii.
- W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW.
Kotlet mielony a literatura
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
- De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
- Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
- Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakersperae,
- O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
- Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.