Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Remedios44 (dyskusja • edycje) M (poprawienie linku) |
M (grafika + linki) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
|||
'''Frytki''' |
'''Frytki''' – żółte paski, wyrabiane najczęściej z magicznej lewitującej odmiany [[ziemniak|ziemniaków]], bardzo popularnej w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w Rosji, choć zrobione ze zwykłych, leżących ziemniaków też bardzo dobrze smakują. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według (między) narodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[ketchup]]u albo [[majonez]]u, lub też z dwoma na raz, lub czasami nawet z trzema na raz, według [[wizja|wizji]] [[kucharz]]a lub na zamówienie. |
||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 01:54, 14 lip 2006
Frytki – żółte paski, wyrabiane najczęściej z magicznej lewitującej odmiany ziemniaków, bardzo popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji, choć zrobione ze zwykłych, leżących ziemniaków też bardzo dobrze smakują. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według (między) narodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, ketchupu albo majonezu, lub też z dwoma na raz, lub czasami nawet z trzema na raz, według wizji kucharza lub na zamówienie.