Sałata: Różnice pomiędzy wersjami
M |
M (Naprawa linków) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}} |
{{cytat|Za '''sałatą!'''|Mama o [[Danio]]}} |
||
{{t}}[[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <s>odchudzającym się</s> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w [[ |
{{t}}[[warzywo]] jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie [[Liczenie kalorii|liczące kalorie]] i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom <s>odchudzającym się</s> mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w [[witaminy]], np. E334, E678, E942 oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, który wyjada ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej pestycydu, głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg [[Mały Głód|Małego Głoda]]. |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 13:33, 5 wrz 2013
Za sałatą!
- Mama o Danio
Szablon:Twarzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, który wyjada ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej pestycydu, głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B. Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.