Zupa pomidorowa: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Suchareq; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Expert3222.) |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
⚫ | |||
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/> |
{{cytat|Nie masz w życiu większe doznanie<br/> |
||
jak talerz pomidorowej smakuje<br/> |
jak talerz pomidorowej smakuje<br/> |
||
tegoż co się po tym stanie<br/> |
tegoż co się po tym stanie<br/> |
||
nic w świecie nie dorównuje|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}} |
nic w świecie nie dorównuje|Fraszka Jana Kochanowskiego o '''pomidorowej'''}} |
||
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] |
{{cytat|Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do d{{cenzura3}}y|Johann Wolfgang von Goethe o '''zupie bogów'''}} |
||
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
{{cytat|Z rosołu można zrobić każdą zupę, a '''pomidorowa''' jest tylko jedna!|Doda o '''pomidorówce'''}} |
||
⚫ | '''Zupa pomidorowa''' (pomidorówka) – rodzaj [[Zupa|zupy]], który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było. |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie |
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich: |
||
* rozmnożenie pomidorowej |
* rozmnożenie pomidorowej; |
||
* zamiana rosołu w pomidorową |
* zamiana rosołu w pomidorową; |
||
* zamiana pomidorowej w rosół. |
* zamiana pomidorowej w rosół. |
||
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia. |
||
== Skład zupy pomidorowej == |
|||
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
'''Zupa pomidorowa''', jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy: |
||
* [[ |
* [[Woda|wody]] z kranu; |
||
* |
* Najtańszego [[Koncentrat pomidorowy|koncentratu]] w dużym słoiku; |
||
* [[ |
* [[Sól|soli]] i [[pieprz]]u do smaku; |
||
* |
* Dodatków: [[makaron]]u lub [[ryż]]u z [[Tesco]], [[Śmietana|śmietany]] – gdy nie ma, może być [[Piwo|browar]] pity z rana. |
||
== Ciekawostki == |
|||
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich |
* Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich; |
||
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki |
* Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki; |
||
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko. |
* Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko. |
||
{{ |
{{jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
Wersja z 18:54, 10 lis 2015
Nie masz w życiu większe doznanie
jak talerz pomidorowej smakuje
tegoż co się po tym stanie
nic w świecie nie dorównuje
- Fraszka Jana Kochanowskiego o pomidorowej
Bez zupy [pomidorowej] egzystencja jest do dy
- Johann Wolfgang von Goethe o zupie bogów
Z rosołu można zrobić każdą zupę, a pomidorowa jest tylko jedna!
- Doda o pomidorówce
Zupa pomidorowa (pomidorówka) – rodzaj zupy, który jest podstawą kuchni na całym świecie. Dzieli się na pomidorową z ryżem i z makaronem. Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu nieszczęść. Jak głosi legenda – myszy zjadły Popiela, bo nie chciały jeść pomidorowej z makaronem, a ryżu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie, znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku przez Jana Pomidorowa (żyjącego w XII wieku, rosyjskiego handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory, aby się nie zmarnowały. Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów. Należą do nich:
- rozmnożenie pomidorowej;
- zamiana rosołu w pomidorową;
- zamiana pomidorowej w rosół.
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza, a przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i by potrawa królowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem uwielbienia.
Skład zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa, jako bardzo rozpowszechniona, posiadła przepis, który jest dopracowany do granic możliwości. By ją przyrządzić potrzebujemy:
- wody z kranu;
- Najtańszego koncentratu w dużym słoiku;
- soli i pieprzu do smaku;
- Dodatków: makaronu lub ryżu z Tesco, śmietany – gdy nie ma, może być browar pity z rana.
Ciekawostki
- Największy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich;
- Pomidorowa w wersji studenckiej ma mniej kalorii, niż tik taki;
- Jeśli chcesz zrobić z pomidorowej rosół – przelej ją przez sitko.