Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 93.190.38.228, powód: nic niewnosząca edycja) Znacznik: rewert |
|||
Linia 5: | Linia 5: | ||
{{Cytat|'''Frytki''', '''frytki''' dla każdego, dla dużego i małego|'''Frytki''' według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}} |
{{Cytat|'''Frytki''', '''frytki''' dla każdego, dla dużego i małego|'''Frytki''' według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}} |
||
{{Cytat|Jesteś jak ketchup, każdy maczał w tobie '''frytkę'''.|Popularny tekst wśród młodzieży}} |
{{Cytat|Jesteś jak ketchup, każdy maczał w tobie '''frytkę'''.|Popularny tekst wśród młodzieży}} |
||
{{Cytat|Wiesz na co mam ochotę? '''Frytki'''. Ale takie prawdziwe gotowane na wodzie.|Kibic [[RKS HUWDU]] o '''frytkach'''}} |
{{Cytat|Wiesz na co mam ochotę? '''Frytki'''. Ale takie prawdziwe, gotowane na wodzie.|Kibic [[RKS HUWDU]] o '''frytkach'''}} |
||
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[Sól kuchenna|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[Sól kuchenna|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
||
Wersja z 09:40, 13 sie 2023
A może frytki do tego?
- Frytki w słynnej anegdocie
Sprzedajecie w tym mieście coś innego do jedzenia niż frytki?!
- Przeciętny pielgrzym próbujący w Częstochowie kupić coś do jedzenia
Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego
- Frytki według Gracjana Roztockiego
Jesteś jak ketchup, każdy maczał w tobie frytkę.
- Popularny tekst wśród młodzieży
Wiesz na co mam ochotę? Frytki. Ale takie prawdziwe, gotowane na wodzie.
- Kibic RKS HUWDU o frytkach
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
- Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu produkcja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.
- Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać dwa ziemniaki w cenie dwóch kilogramów. Wydajniejsze są tylko chipsy
i powietrze. - Niektórzy ludzie spożywają frytki ze słodkich ziemniaków – solenie ich skutkuje wymiotami, napadami szału, opętaniem przez szatana, utratą narządów rozrodczych, wymioty, sny o żelkach Haribo w kształcie bezmózgiego cyklopa, zmiana w Mothmana, pojawienie się dodatkowych par oczy i rąk, łysienie, nagła zmiana w muflona, niekontrolowana chęć skakania przez balkon i wyrastanie dodatkowych palców, brak wymowy głoski „r” .
- Podczas smażenia frytek istnieje ryzyko wylania gorącego oleju na drewnianą podłogę, a przez to całkowite spalenie domu.
- Przed smażeniem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z
lekarzemkucharzem lub swoim żołądkiem gdyż każde niewłaściwe stosowanie oleju zagraża twojemu życiu lub zdrowiu.