Ocet: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 195.117.13.12.) |
|||
Linia 5: | Linia 5: | ||
[[Kategoria:Napoje]] |
[[Kategoria:Napoje]] |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
'''Ocet''' - płyn o specyficznym zapachu i smaku. Zawiera śladowe ilości spirytusu (2%). Zastosowaniem octu jest galaretka drobiowa, wieprzowa która jakimś cudem ma poprawić jej walory smakowe. Butelka, którego rozlewany jest ocet, ma identyczny kształt jak flaszka denaturatu, spirytusu, niektórych wódek (Żytnia, niejaka wódka z Biedronki). |
|||
Ocet był najczęstszym widokiem w sklepach spożywczych w czasach PRL. W tamtych czasach wychodząc po masło, istaniało większe prawdopodobieństwo tym że, zamiast nabiału napotka ocet. Niegdyś ocet był łatwodostępnym przetworem do nabycia bez kolejki. |
|||
Z octu można zrobić wszystko, m.in. jako dodatek do galaretek, w razie przygotowywania domowych przetworów, tj. do marynowania ogórków, pieczarek, grzybków halucynogennych. |
Wersja z 18:36, 10 gru 2008
Ocet – bezbarwny płyn o drażniącym zapachu. Przez pijaków porównywany do denaturatu, ze względu na to, ze po pięciu litrach wódki ma podobny smak, a nawet kolor. Maniakalnie dodawany do galartu drobiowego stanowi miłą, aczkolwiek niezdrową alternatywę dla kwasku cytrynowego. Sprzedawany detalicznie w szklanych butelkach z niebieską zakrętką. Często niefortunnie mylony z wodą mineralną. Największą popularnością cieszył sie w PRL-u. Personel wypełniał nim wszystkie półki sklepu.
Szablon:Stubkuch Ocet - płyn o specyficznym zapachu i smaku. Zawiera śladowe ilości spirytusu (2%). Zastosowaniem octu jest galaretka drobiowa, wieprzowa która jakimś cudem ma poprawić jej walory smakowe. Butelka, którego rozlewany jest ocet, ma identyczny kształt jak flaszka denaturatu, spirytusu, niektórych wódek (Żytnia, niejaka wódka z Biedronki). Ocet był najczęstszym widokiem w sklepach spożywczych w czasach PRL. W tamtych czasach wychodząc po masło, istaniało większe prawdopodobieństwo tym że, zamiast nabiału napotka ocet. Niegdyś ocet był łatwodostępnym przetworem do nabycia bez kolejki. Z octu można zrobić wszystko, m.in. jako dodatek do galaretek, w razie przygotowywania domowych przetworów, tj. do marynowania ogórków, pieczarek, grzybków halucynogennych.