Awokado: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Awokado_resize.jpg|right|200px|thumb|Przekrój przez Awokado]] |
|||
'''Awokado, smaczliwka''' (''Persea'' Scheffer) – [[rodzaj (biologia)|rodzaj]] wiecznie zielonych [[drzewo|drzew]] z rodziny [[wawrzynowate|wawrzynowatych]]. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym [[Ameryka|Ameryki]]. |
|||
{{cytat|Giń, Pasożycie!|Gracz w [[Gra:Gra|Grze]] ,ale ćiii nie wolno o niej gadać}} |
|||
{{cytat|Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. |
|||
=== Charakterystyka === |
|||
|Wikipedia o Awokado}} |
|||
; Pokrój: Dorasta do 20 m wysokości. |
|||
; [[Liść|Liście]]: Skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2-12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle. |
|||
; [[Kwiat]]y: Żółtawozielone, zebrane w [[wiecha|wiechy]] na szczytach pędów. |
|||
; [[Owoc]]e: Owoc smaczliwki, nazywany '''gruszką awokado''', jest jednonasienną [[jagoda (botanika)|jagodą]] kształtu gruszkowatego, o zielonej skórze, może mieć też kształt okrągły lub jajowaty. Zawiera niejadalne [[nasienie (botanika)|nasienie]] oraz tłusty, kremowozielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. |
|||
'''Awokado''' - owoc, jeden z postaci drugoplanowych w [[Gra:Gra|grze]], kumpel z piaskownicy [[szczoteczka do zębów|szczoteczki do zębów]] i źródło wielu [[witaminy|witamin]]. |
|||
: Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy. |
|||
== Charakterystyka == |
|||
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko, że z wieloma różnicami: |
|||
; Pozycja w [[system Reveala|systemie Reveala]]: |
|||
Gromada [[okrytonasienne]] (''Magnoliophyta'' Cronquist), podgromada ''[[Magnoliophytina]]'' Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa ''[[Magnoliopsida]]'' Brongn., podklasa ''[[Magnoliidae]]'' Novák ex Takht., nadrząd ''Lauranae'' Takht., rząd [[wawrzynowce]] (''Laurales'' Perleb), rodzina [[wawrzynowate]] (''Lauraceae'' Juss.), podrodzina ''Perseoideae'' Pax in Engl. & Prantl, plemię '' Perseeae'' Nees, rodzaj smaczliwka (''Persea'' Mill.)<ref>Reveal James L. ''System of Classification. PBIO 250 Lecture Notes: Plant Taxonomy.'' Department of Plant Biology, University of Maryland, 1999. [http://www.crescentbloom.com/IV/O/Plants37.htm[http://www.crescentbloom.com/Plants/Genus/P/E/Persea.htm Systematyka rodzaju ''Persea'' wg Reveala]</ref>. |
|||
; Gatunki (wybór): |
|||
* ''Persea americana'' Mill. – [[smaczliwka wdzięczna]] (awokado właściwe) |
|||
* ''Persea borbonia'' (L.) Spreng. |
|||
* ''Persea humilis'' Nash |
|||
*Gruszki są zielone a awokado ciemnozielone; |
|||
=== Substancje czynne === |
|||
*Gruszki są gładkie a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi; |
|||
W 100 g awokado znajdują się: |
|||
*Gruszki mają parę nasion a awokado jedną dużą pestkę; |
|||
*Gruszki mają słodki smak a awokado słodko cierpki jak komplemęt [[Teściowa|teściowej]]; |
|||
== Zastosowanie == |
|||
* [[kaloria|kalorie]]: 221 kcal |
|||
Awokado znajduję wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce: |
|||
* [[Celuloza|błonnik]]: 6,3 g |
|||
* [[węglowodan]]y: 0,4 g |
|||
* [[tłuszcze]]: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych) |
|||
* [[białko|białka]]: 1,9 g |
|||
* [[woda]]: 66% |
|||
* witaminy: [[witamina A|A]], [[witamina B1|B<sub>1</sub>]], [[witamina B2|B<sub>2</sub>]], [[Kwas askorbinowy|C]], [[Witamina B3|PP]], [[witamina K|K]] i [[Biotyna|H]], [[kwas pantotenowy]] |
|||
* substancje mineralne: [[wapń]], [[potas]] i [[fosfor]] |
|||
*Krem z awokado; |
|||
=== Zastosowania === |
|||
*Sok z awokado; |
|||
Awokado jest stosowane przede wszystkim w [[Sztuka kulinarna|sztuce kulinarnej]]. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co [[masło]]. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na [[miażdżyca|miażdżycę]], nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła. |
|||
*Kosmetyki z awokado; |
|||
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedz powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. |
|||
*Olej z awokado; |
|||
*Posiada opcję żuć i zabij |
|||
*Można je wykożystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu; |
|||
*Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny; |
|||
*Ewentualnie ofiarować je mu; |
|||
*Zjeść je: |
|||
*Szpanować nim przed znajomymi; |
|||
*Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę; |
|||
== Ciekawostki == |
|||
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci [[sałatka|sałatek]] oraz jako przystawki. Dodanie soku z [[Cytryna zwyczajna|cytryny]] zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. |
|||
Ciekawostki dotyczące awokado: |
|||
*Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado''' |
|||
Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych: |
|||
*Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy |
|||
* wegetariańskie [[sushi]] ([[Japonia]]/Kalifornia) |
|||
*Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[sraczka|rozstrojach żołądkowo–jelitowych]] |
|||
* napoje mleczne z awokado i lodem (''vitamina de abacate'', [[Brazylia]]) |
|||
* pasta z awokado (''[[guacamole]]'', [[Meksyk]]) |
|||
* Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze. |
|||
{{Stub schemat |
|||
Awokado stosuje się także w [[kosmetyka|kosmetyce]]. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia [[Skóra|skóry]] (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają [[cera|cerę]]. |
|||
| grafika = Crystal_virus.png |
|||
| grafika_rozmiar = 50 |
|||
| tekst = To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny '''biologii'''. Jeśli się nie brzydzisz |
|||
}} |
|||
<noinclude> |
|||
=== Bibliografia === |
|||
[[Kategoria:Zalążki artykułów z dziedziny biologii|*]] |
|||
{{Bibliografia start}} |
|||
[[Kategoria:Szablony zalążków|Biologia]] |
|||
# Barlow, Connie und Paul Martin; ''The Ghosts of Evolution: nonsensical fruit, missing partners and other ecological anachronisms'', 2002 |
|||
</noinclude> |
|||
{{Bibliografia stop}} |
|||
{{Przypisy|stopień= ===}} |
|||
<includeonly>[[Kategoria:Zalążki artykułów z dziedziny biznesu]]</includeonly> |
|||
=== Linki zewnętrzne === |
|||
{{Stub schemat |
|||
* http://www.crfg.org/pubs/ff/avocado.html |
|||
| grafika = Kielbasa.JPG |
|||
| grafika_rozmiar = 50 |
|||
| tekst = To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny '''sztuki kulinarnej'''. Jeśli wiesz co jesz |
|||
}} |
|||
<noinclude> |
|||
[[Kategoria:Wawrzynowate]] |
|||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Zalążki artykułów z dziedziny biologii|*]] |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Szablony zalążków|Biologia]] |
||
</noinclude> |
|||
<includeonly>[[Kategoria:Zalążki artykułów z dziedziny biznesu]]</includeonly> |
|||
[[az:Avokado]] |
|||
[[da:Avocado-slægten]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka Kulinarna|Biologia]]. |
|||
[[de:Persea]] |
|||
[[en:Persea]] |
|||
[[es:Persea]] |
|||
[[fr:Persea]] |
|||
[[it:Persea]] |
|||
[[no:Avokadoslekten]] |
|||
[[pt:Persea]] |
|||
[[ru:Персея]] |
|||
[[sv:Avokadosläktet]] |
|||
[[uk:Персея]] |
|||
[[zh:鳄梨属]] |
Wersja z 15:06, 29 mar 2010
Giń, Pasożycie!
- Gracz w Grze ,ale ćiii nie wolno o niej gadać
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
- Wikipedia o Awokado
Awokado - owoc, jeden z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów i źródło wielu witamin.
Charakterystyka
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko, że z wieloma różnicami:
- Gruszki są zielone a awokado ciemnozielone;
- Gruszki są gładkie a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
- Gruszki mają parę nasion a awokado jedną dużą pestkę;
- Gruszki mają słodki smak a awokado słodko cierpki jak komplemęt teściowej;
Zastosowanie
Awokado znajduję wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce:
- Krem z awokado;
- Sok z awokado;
- Kosmetyki z awokado;
- Olej z awokado;
- Posiada opcję żuć i zabij
- Można je wykożystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
- Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
- Ewentualnie ofiarować je mu;
- Zjeść je:
- Szpanować nim przed znajomymi;
- Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę;
Ciekawostki
Ciekawostki dotyczące awokado:
- Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado
- Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy
- Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych
Plik:Crystal virus.png To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny biologii. Jeśli się nie brzydzisz – rozbuduj go.
Plik:Kielbasa.JPG To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go..