Awokado: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 36: | Linia 36: | ||
*Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado'''; |
*Jest jagodą a mówi się na nią '''gruszka awokado'''; |
||
*Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy; |
*Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy; |
||
*Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[sraczka|rozstrojach żołądkowo–jelitowych]] |
*Sporządzony ze skóry wywar pomaga w [[sraczka|rozstrojach żołądkowo–jelitowych]]; |
||
[[Kategoria:Biologia]] |
|||
[[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
|||
{{stubbio}} |
{{stubbio}} |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 17:02, 29 mar 2010
Giń, Pasożycie!
- Gracz w Grze ,ale ćiii nie wolno o niej gadać
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
- Wikipedia o Awokado
Awokado - owoc, jeden z postaci drugoplanowych w grze, kumpel z piaskownicy szczoteczki do zębów i źródło wielu witamin.
Charakterystyka
Awokado jest identyczne jak gruszka, tylko, że z wieloma różnicami:
- Gruszki są zielone a awokado ciemnozielone;
- Gruszki są gładkie a awokado ma grudkowatą powierzchnie przypominającą do złudzenia polskie drogi;
- Gruszki mają parę nasion a awokado jedną dużą pestkę;
- Gruszki mają słodki smak a awokado słodko cierpki jak komplement teściowej;
Zastosowanie
Awokado znajduję wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Głównie w kulinariach, ale też w nauce jak i sztuce:
- Krem z awokado;
- Sok z awokado;
- Kosmetyki z awokado;
- Olej z awokado;
- Posiada opcję żuć i zabij;
- Można je wykorzystać przeciwko wściekłemu zwierzęciu;
- Lub nasmarować nim tegoż przedstawiciela fauny;
- Ewentualnie ofiarować je zwierzakowi;
- Zjeść je;
- Szpanować przed znajomymi;
- Postawić gdzieś w pokoju jako abstrakcyjno-futurystyczną ozdobę;
Ciekawostki
Ciekawostki dotyczące awokado:
- Jest jagodą a mówi się na nią gruszka awokado;
- Jest tak leniwe, że dojrzewa przez 6-8 miesięcy;
- Sporządzony ze skóry wywar pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych;